Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χαιρέτισε το άνοιγμα από τις ισραηλινές αρχές του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην λωρίδα της Γάζας έπειτα από εννέα ημέρες συγκρούσεων και ζήτησε το άνοιγμα και του περάσματος Ερέζ.
«Χαιρετίζουμε το άνοιγμα από τις ισραηλινές αρχές του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ», δήλωσε ο Γενς Λάρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στην Γενεύη. «Είναι σημαντικό να ανοίξει και το πέρασμα Ερέζ για την είσοδο και έξοδο του προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων», πρόσθεσε.
Οι ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια είναι μεγάλες στην Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό εναέριο, χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό εδώ και δεκαπέντε χρόνια . Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που διοικείται από την Χαμάς, από τις 10 Μαΐου περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ανάμεσά τους 61 παιδιά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ (IDF), Brig Gen Zilberman, από την αρχή των εχθροπραξιών έχουν σκοτωθεί στην Γάζα περισσότεροι από 150 μαχητές της Χαμάς. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, οι ρουκέτες της Χαμάς έχουν σκοτώσει 10 ανθρώπους σε ισραηλινό έδαφος, ανάμεσά τους ένα παιδί.
Η κρίση απειλεί να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 47.000 τους εκτοπισμένους από την σύρραξη Παλαιστίνιους, ενώ περί τα 130 κτίρια στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν καταστραφεί.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι θα συνομιλήσουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης με τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας στο πλαίσιο προσπάθειας μεσολάβησης στην κρίση με στόχο ταχεία κατάπαυση του πυρός και την αποφυγή εξάπλωσης της σύρραξης.
Η Αίγυπτος, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία ειρήνης μετο Ισραήλ και συνορεύει με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας επιδιώκει την αναβίωση του ιστορικού περιφερειακού του ρόλου προσφερόμενη να μεσολαβήσει στην σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, την στιγμή που η Ουάσινγκτον κρατά χαμηλό προφίλ στις διεθνείς προσπάθειες μεσολάβησης.
Δείτε επίσης: ΕΕ – ΗΠΑ: Επικοινωνία Μπορέλ-Μπλίνκεν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή