Ανώτατο δικαστήριο ΕΕ: H Google να αφαιρέσει ψευδή αποτελέσματα αναζήτησης χρηστών

Ανώτατο δικαστήριο ΕΕ: H Google να αφαιρέσει ψευδή αποτελέσματα αναζήτησης χρηστών

Η εταιρεία απέρριψε τα αιτήματα, λέγοντας ότι δεν γνώριζε εάν οι πληροφορίες στα άρθρα ήταν ακριβείς ή όχι.

Να αφαιρέσει τα δεδομένα από τα διαδικτυακά αποτελέσματα αναζήτησης, εάν οι χρήστες μπορούν να αποδείξουν ότι είναι ανακριβή, ζητά από την Google το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Επισημαίνεται ότι οι υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου και οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων της ιδιωτικής ζωής έχουν τα τελευταία χρόνια συγκρουστεί επανειλημμένως αναφορικά με το «δικαίωμα των ανθρώπων στη λήθη» στο διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορούν να αφαιρέσουν τα ψηφιακά τους ίχνη από το διαδίκτυο.

Η υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αφορούσε δύο στελέχη από έναν όμιλο επενδυτικών εταιρειών που είχαν ζητήσει από την Google να αφαιρέσει αποτελέσματα αναζήτησης που συνδέουν τα ονόματά τους με ορισμένα άρθρα που επικρίνουν το επενδυτικό μοντέλο του ομίλου.

Ήθελαν ακόμα, η Google να αφαιρέσει τις μικρογραφίες εικόνων τους από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Η εταιρεία απέρριψε τα αιτήματα, λέγοντας ότι δεν γνώριζε εάν οι πληροφορίες στα άρθρα ήταν ακριβείς ή όχι.

Ακολούθως, ένα γερμανικό δικαστήριο ζήτησε συμβουλές από το ΔΕΕ σχετικά με την ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος στη λήθη και του δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης.

«Ο χειριστής μιας μηχανής αναζήτησης πρέπει να αποκλίνει από τις πληροφορίες που βρίσκονται στο αναφερόμενο περιεχόμενο, όταν το άτομο που ζητά την κατάργηση αναφοράς αποδεικνύει ότι αυτές οι πληροφορίες είναι προδήλως ανακριβείς», επισήμανε σχετικά το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Google τονίζει ότι οι εν λόγω σύνδεσμοι και μικρογραφίες δεν ήταν πλέον διαθέσιμες μέσω της αναζήτησης στον ιστό και της αναζήτησης εικόνων και ότι το περιεχόμενο ήταν εκτός των servers της ήδη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση προηγήθηκε των ορόσημων κανόνων της ΕΕ περί απορρήτου που τέθηκαν σε ισχύ το 2018 και αναφέρουν ότι το δικαίωμα στη λήθη αποκλείεται όταν η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι απαραίτητη για την άσκηση του δικαιώματος ενημέρωσης.

Πηγή: Reuters

Δείτε επίσης: Οι top αναζητήσεις των Ελλήνων στη Google το 2022

Loading