«Ανθρώπινα Δικαιώματα: Οικοδόμηση του Μετα Πανδημικού Κόσμου»

«Ανθρώπινα Δικαιώματα: Οικοδόμηση του Μετα Πανδημικού Κόσμου»

Της Ελένης-Βασιλικής Μπαμπαλιούτα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Αιγυπτιακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών (ECSS) την Πέμπτη (8/4) στo Kάιρο το συνέδριο με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα: Οικοδόμηση του Μετα Πανδημικού Κόσμου» που στοχεύει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας των κορωνών.
Το συνέδριο  είχε μια ενδιαφέρουσα Διεθνή Ατζέντα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 2020-2021, με θεματική εστίαση στην πανδημία COVID-19, διασφαλίζοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα συνιστούν απόλυτη προτεραιότητα στις προσπάθειες ανάκαμψης.

Το συνέδριο άνοιξε ο Δρ Khaled Okasha, γενικός διευθυντής του ECSS, ο οποίος ανέφερε ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το συνέδριο προήλθε από το αιγυπτιακό κράτος και από όλους τους φορείς της κοινωνίας, με την ανακοίνωση της διεξαγωγής ενός ευρέως περιεκτικού διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε έναν κόσμο μετά την COVID:
«Στόχος μας είναι να οραματιστούμε έναν τέτοιο κόσμο μέσω της συζήτησης της Διεθνούς Ατζέντας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που κυκλοφόρησε από τα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο Δεκέμβριο, το οποίο εντόπισε τον τερματισμό των διακρίσεων και του ρατσισμού, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, την προώθηση της συμμετοχής και την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της αειφόρου ανάπτυξης ως θεμελιωδών δικαιωμάτων και απαραίτητη πλαίσιο για την οικοδόμηση ενός κόσμου μετά την πανδημία. Θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους αξιότιμους υπουργούς, με την ακόλουθη σειρά συμμετοχής: Hala El-Said, υπουργός σχεδιασμού και οικονομικής ανάπτυξης. Rania Al-Mashat, υπουργός διεθνούς συνεργασίας, Hala Zayed, υπουργός υγείας και πληθυσμού, Tarek Shawki, υπουργός παιδείας και τεχνικής εκπαίδευσης και Nevine El-Qabbaj, υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης».

 Η υπουργός Προγραμματισμού και Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Hala El-Said δήλωσε στις παρατηρήσεις της κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση τα εξής: «Είμαστε περήφανοι που η χώρα εργάζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως μέρος της ατζέντας του Egypt Vision 2030. Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ακολουθούμε τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης».

Η Rania Al-Mashat, υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας, δήλωσε ότι το υπουργείο της στοχεύει στην ανάπτυξη νέας ορολογίας για τη δημιουργία σχέσης μεταξύ διπλωματίας και οικονομίας και συνέχισε λέγοντας: «Έπρεπε να διαμορφώσουμε μια νέα αντίληψη στο Υπουργείο Διεθνούς Συνεργασίας που εξηγεί το όραμά μας, η οποία είναι η οικονομική διπλωματία» ενώ επισήμανε την ανάγκη επίτευξης των διεθνών στόχων της αειφόρου ανάπτυξης όπως η επισιτιστική ασφάλεια και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να ωφεληθεί η ανθρωπότητα.

Εν τω μεταξύ, ο πρέσβης Alaa Roushdy, βοηθός του υπουργού Εξωτερικών, δήλωσε ότι «η έναρξη της Ανώτατης Μόνιμης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αιγύπτου αντικατοπτρίζει μια παραδειγματική αλλαγή στο όραμα της Αιγύπτου σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο υπουργός Υγείας και Πληθυσμού Hala Zayed τόνισε ότι η χώρα εργάζεται για να προσφέρει μια αξιοπρεπή μετα-πανδημική ζωή. Ανέφερε τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που το υπουργείο Υγείας και όλες οι υπηρεσίες στη χώρα παρέχουν στο κοινό, σύμφωνα με το όραμα της αειφόρου ανάπτυξης της χώρας. Ο υπουργός παρουσίασε διάφορες πρωτοβουλίες, όπως η εκτεταμένη εκστρατεία για την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του ιού, τη θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας, και την προεδρική πρωτοβουλία για την εξάλειψη των λιστών αναμονής για κρίσιμες χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στο Κάιρο κ. Jerome Fontana επισήμανε τις προσπάθειες της Αιγύπτου στην καταπολέμηση του κορονοϊού: «Εκφράζουμε την εκτίμησή μας στο Υπουργείο Υγείας και στο Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών για τις μεγάλες προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19. H Αίγυπτος είναι διαφορετική, επαναστατική και διακριτή, καθώς είναι ασύγκριτη με άλλες χώρες με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον ιό», και συνέχισε λέγοντας: «Οι αιγυπτιακές αρχές επέδειξαν αξιοσημείωτη δύναμη και αποφασιστικότητα για να νικήσουν την πανδημία COVID-19. H πανδημία και οι παγκόσμιες συνέπειές της δεν τελειώνουν προς το παρόν. Αν δεν εμβολιαστούν όλοι, δεν μπορούμε να είμαστε ασφαλείς.Πρέπει να υπάρχει μια δίκαιη κατανομή του εμβολίου κορονοϊού και οι μειονότητες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτό».

Ευχαριστούμε τον Όμιλο Ευρωκλινική για τη δωρεάν πραγματοποίηση γρήγορων και αξιόπιστων τεστ COVID-19 που μας επιτρέπουν να εργαζόμαστε και να κινούμαστε με ασφάλεια.

Loading

Play