Αντίδραση της ΕΕ στις απειλές Ερντογάν

Αντίδραση της ΕΕ στις απειλές Ερντογάν

Νέες ακρότητες από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν με μοχλό πίεσης τις προσφυγικές ροές και ζητούμενο τον έλεγχο των περιοχών που βρίσκονται υπό τη διοίκηση των Κούρδων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταστρώσει σχέδιο δημιουργίας μίας ευρείας ουδέτερης ζώνης στα σύνορα με τη Συρία, εντός του συριακού εδάφους και ζητά την ευρωπαϊκή «αναγνώριση» της επιχείρησής του, ή ακόμη και τη συνδρομή της ΕΕ.

«Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες. Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν. Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; Ή θα γίνει αυτό, η ζώνη ασφαλείας ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας. Ή στηρίξτε μας ή θα μας παρεξηγήσετε.

Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και, για να πάρουμε τη στήριξη, ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό». Τάδε έφη ο Τούρκος πρόεδρος, κάνοντας λόγο για τη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει στη Συρία.

Ο τουρκικός στρατός έχει τεθεί ήδη σε θέση ετοιμότητας εντός του συριακού εδάφους, ενώ έχει περάσει και ψήφισμα στην τουρκική βουλή για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία.

Οι Βρυξέλλες αντιδρούν στις τουρκικές απειλές

«Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και τα εναπομείναντα 400 εκατ. πρόκειται να δοθούν σύντομα», υπενθύμισε η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.

«ΕΕ και Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το προσφυγικό», πρόσθεσε η Μπερτό. Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ανοίξει τις πόρτες προς την Ευρώπη εάν δε λάβει περαιτέρω βοήθεια για τους πρόσφυγες, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας και υπάρχει «εμπιστοσύνη» πως θα αυτή συνεχιστεί με «καλή πίστη».

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο

Την κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου (master plan), με πολιτικές και μέτρα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αποφάσισε η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά το πέρας της διϋπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος στους δημοσιογράφους, «διαπιστώθηκε ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του θέματος» γι’ αυτό η κυβέρνηση προχωρά «στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου», το οποίο θα παρουσιαστεί «σύντομα».

Τη διυπουργική σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού στο ΚΥΣΕΑ της προηγούμενης εβδομάδας. Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον Συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσου, του γενικού γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Αθανάσιου Κοντογεώργη και του γενικού γραμματέα Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, Νάσου Μπαλέρμπα. Πήραν μέρος γενικοί γραμματείς και εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη σκιά της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την περίοδο Ιουνίου- Αυγούστου 2019 η αύξηση ανήλθε σε 114% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Μόνο τον Αύγουστο του 2019 οι αφίξεις από ξηρά και θάλασσα ανήλθαν σε 7.055 και ο αριθμός αυτός ήταν ο μεγαλύτερος μετά την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

Όπως επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, η επαφή των εκπροσώπων των υπουργείων θα είναι «μια συνεχής διαδικασία συντονισμού» και για το σκοπό αυτό ορίστηκαν συγκεκριμένα άτομα αναφοράς που θα είναι σε καθημερινή επικοινωνία, προκειμένου να διαχειρίζονται όλα τα ζητήματα που θα προκύπτουν.

 

Loading

Play