Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και υποψήφιος καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, απέρριψε κατηγορηματικά την κριτική του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, ενώ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της στήριξης στην Ουκρανία, ακόμη και με συστήματα Taurus, «εντός ευρωπαϊκού πλαισίου».
«Σεβόμαστε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και των εκλογών του Κογκρέσου στις ΗΠΑ και αναμένουμε ότι οι Αμερικανοί θα κάνουν το ίδιο εδώ», δήλωσε ο κ. Μερτς από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, στο πλαίσιο συζήτησης για την στήριξη της Ουκρανίας. Τόνισε ότι «η ελευθερία γνώμης παραμένει ελευθερία γνώμης, αλλά οι ψευδείς ειδήσεις, η ρητορική μίσους και οι εγκληματικές δηλώσεις θα υπόκεινται επίσης σε κανόνες». Ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) αντέστρεψε μάλιστα την κριτική του αμερικανού αντιπροέδρου, αναφερόμενος στον αποκλεισμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press από τον Λευκό Οίκο επειδή δεν χρησιμοποίησε το όνομα «Κόλπος της Αμερικής» για τον Κόλπο του Μεξικού, όπως ορίζει ο πρόεδρος Τραμπ. «Δεν θα διώχναμε ποτέ δημοσιογράφους από την ενημέρωση Τύπου», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο Φρίντριχ Μερτς τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της στήριξης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, τονίζοντας ότι η ρωσική επίθεση δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά ολόκληρη την ευρωπαϊκή τάξη, όπως αυτή οικοδομήθηκε μετά το 1945. «Για αυτό στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», δήλωσε και ανέδειξε επίσης την ανάγκη το Κίεβο να μπορεί να διαπραγματευτεί την ειρήνη από θέση ισχύος, ενώ υποστήριξε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο ίδιος θα συμφωνούσε στην παράδοση συστήματος Taurus στην Ουκρανία, κάτι που απορρίπτει έως τώρα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο κ. Μερτς δήλωσε ότι τόσο η προσωπική του θέση όσο και αυτή του κόμματός του είναι υπέρ της παράδοσης, αλλά διευκρίνισε ότι «θα πρέπει αυτό να γίνει συντονισμένα, εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ