Ημέρα συμπλήρωσης 35 χρόνων είναι η σημερινή από το δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, στις 26 Απριλίου 1986.
Σε μήνυμά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει πως η καταστροφή δεν γνωρίζει σύνορα, «ωστόσο μαζί, μπορούμε να εργαστούμε για να τις προλάβουμε, να υποστηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη και να οικοδομήσουμε μία ισχυρότερη ανάκαμψη».
Ταυτόχρονα, αναφέρει πως η καταστροφή του Τσερνόμπιλ προσφέρει σημαντικά μαθήματα για τις σημερινές προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορονοϊού.
Στην αρχή του μηνύματός του, ο Γκουτέρες έκανε αναφορά στις τραγικές επιπτώσεις από το Τσερνόμπιλ: «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επλήγησαν από τη ραδιενέργεια. Περίπου 350.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις πολύ μολυσμένες περιοχές, έχοντας βαθιά τραυματικές και διαρκείς συνέπειες στη ζωή τους. Όσα υπέστησαν δεν πρέπει να ξεχαστούν».
Εστιάζοντας στη σημασία της επετείου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε πως είναι μία ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες ανάκαμψης των κυβερνήσεων της Λευκορωσίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας, αλλά και το έργο των επιστημόνων που εξέτασαν τα στοιχεία και προσέφεραν σημαντικές αναλύσεις για τον σχεδιασμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την μείωση των κινδύνων.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι το 1986 τα Ηνωμένα Έθνη συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων σε περιοχές κοντά στο Τσέρνομπιλ, καταρχάς μέσω της κατεπείγουσας και ανθρωπιστικής βοήθειας και στη συνέχεια με την υποστήριξη της ανάκαμψης, της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, μέσω των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών που συνεργάστηκαν με την Κοινωνία των Πολιτών, τους διεθνείς εταίρους και δωρητές.
Εν κατακλείδι, ο Αντόνιο Γκουτέρες εστίασε στα αποτελέσματα των προσπαθειών, επισημαίνοντας πως ο αριθμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που επλήγησαν άμεσα από την καταστροφή έχουν αυξηθεί από τις 2.000 το 2002 σε 37.000 σήμερα, συμπληρώνοντας ακόμα πως χιλιάδες κάτοικοι, επικεφαλής των κοινοτήτων και γιατροί, έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα κινδύνων υγείας και προωθούν τον υγιή τρόπο ζωής.
Δείτε επίσης: Πορτογαλία: Μηδενικοί θάνατοι από covid-19, πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020