Το ενδιαφέρον της Κροατίας για τον διάλογο και τη συνεργασία που έχει σφυρηλατηθεί μεταξύ της ΕΕ και των αραβικών κρατών, εξέφρασε στην 4η Ευρω-αραβική Σύνοδο ο Κροάτης πρωθυπουργός, Αντρέι Πλένκοβιτς.
Μετά τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και ο πρωθυπουργός της Κροατίας υπογράμμισε τη σημασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Συνδέσμου Αραβικών κρατών που πραγματοποιήθηκε στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου τον Φεβρουάριο, αναφέροντας πως άνοιξε μια νέα διάσταση στη συνεργασία τους.
Παρουσιάζοντας τις θέσεις της Κροατίας για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η ΕΕ και οι αραβικές χώρες, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα. Είπε πως αυτό το θέμα έχει επιβραδύνει τις μεγάλες φιλοδοξίες που είχαν συνοδεύσει τη δημιουργία της Ένωσης για τη Μεσόγειο και εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτό είναι ένα εγχείρημα σε αναμονή και περιμένει να ξεδιπλώσει τις δυνατότητές του. Σημείωσε, δε, πως η Μεσόγειος δεν είναι αποτελεί μόνο το σημείο που ενώνονται τρεις ήπειροι, αλλά προσφέρει μια ευκαιρία για καλύτερη συνεργασία.
Έκανε, μάλιστα, γνωστό πως κατά τη διάρκεια της 6μηνιαίας εκ περιτροπής Κροατικής Προεδρίας της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2020, θα πραγματοποιηθεί σύνοδος στη χώρα του που θα είναι αφιερωμένη στο «Μεσογειακό Φόρουμ 2020», στο οποίο συγκεντρώνονται 43 κράτη, περισσότεροι από 1.000 άτομα και θα αποτελέσει ένα άλλο βήμα για την εμβάθυνση της συνεργασίας.
Παράλληλα, ο Αντρέι Πλένκοβιτς σκιαγράφησε τις προτεραιότητες της Κροατικής Προεδρίας της ΕΕ, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και σε οτιδήποτε έχει σχέση με την εσωτερική συνοχή και την ανάπτυξη της ΕΕ, καθώς και στη διασυνδεσιμότητα. Επίσης, διαβεβαίωσε πως η Κροατία θα προσπαθήσει να βοηθήσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στον δρόμο τους προς την ΕΕ. Περαιτέρω, τόνισε πως η μεσογειακή συνεργασία θα αποτελέσει μέρος των προτεραιοτήτων της Κροατίας.
Καταληκτικά, ο Κροάτης πρωθυπουργός ανέφερε πως με τη σημερινή παρουσία του στην Αθήνα στέλνει ένα μήνυμα φιλίας σε όλους τους εκπροσώπους της Μεσογείου που συμμετέχουν στη σύνοδο.
Δημήτρης Μάνωλης