Άουσβιτς: Ένας τόπος μνήμης και θλίψης

Άουσβιτς: Ένας τόπος μνήμης και θλίψης

Εξερεύνηση των φρικαλεοτήτων του Άουσβιτς και των μαρτυριών του Ολοκαυτώματος, που παραμένουν επίκαιρες. 640 γραμμάρια. Αυτή ήταν η μέση μάζα ενός ανθρώπινου σώματος μετά την καύση του στο Άουσβιτς, όπως αναφέρει ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο του Μαρσέλ Νατζαρή, γραμμένο στα ελληνικά και ανακαλυφθέν δεκαετίες αργότερα, θαμμένο στο χώμα αυτού του μαρτυρικού τόπου. Ο Νατζαρή, Εβραίος από τη Θεσσαλονίκη, αναγκάστηκε να εργαστεί στις ειδικές μονάδες Sonderkommando, όπου είχε την ευθύνη να καθαρίζει τις στάχτες από τα κρεματόρια του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου.

Η χωροταξία του τρόμου και η φρικιαστική αρχιτεκτονική τελειότητα του Άουσβιτς συγκλονίζουν ακόμα τους επισκέπτες. Ο αέρας φαίνεται να είναι πιο πυκνός από τη σκόνη των θαλάμων αερίου, η μυρωδιά του θανάτου παραμένει, ακόμη και 80 χρόνια μετά την απελευθέρωση των τελευταίων κρατούμενων από τον Κόκκινο Στρατό. Φέτος, στην ειδική τελετή μνήμης για τα 80 χρόνια από εκείνη την ημέρα, στις 27 Ιανουαρίου, ακούστηκαν για πολλές ώρες οι μαρτυρίες των τελευταίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Οι λιτές ομιλίες επικεντρώθηκαν σε σκληρές περιγραφές βιωμάτων, υπογραμμίζοντας το ανεκτίμητο ιστορικό βάρος αυτών των μαρτυριών.

Οι μαρτυρίες αυτές αποτελούν υπενθύμιση ότι το Ολοκαύτωμα ήταν αποτέλεσμα σιωπής και ανοχής στη γερμανική κοινωνία. Συνέβη λόγω της παρουσίας του αντισημιτισμού και του ρατσισμού που είχαν βρει γόνιμο έδαφος χρόνια νωρίτερα. Υπενθυμίζει πως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι δεδομένη και απαιτεί καθημερινή επαγρύπνηση από όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, είτε πρόκειται για κυβερνητικά αξιώματα, είτε για τα μέσα ενημέρωσης.

Φέτος, η φωνή στο Άουσβιτς δόθηκε μόνο στους τελευταίους αυτόπτες μάρτυρες και όχι στους πολιτικούς, μεταφέροντας την απόλυτη κόλαση που δημιούργησαν οι άνθρωποι για τους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς εκείνους που κατέχουν την εξουσία για τα ηθικά και πολιτικά προτάγματα που οφείλουν να προασπίζουν, ενώ παράλληλα προειδοποιεί όσους επιχειρούν να αναθεωρήσουν την ιστορία και να εξομαλύνουν τη μνήμη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τους ναζί.

Η γερμανική βουλή, η ιστορική Ράιχσταγκ και η σύγχρονη Μπούντεσταγκ, έχει αναλάβει ρόλο θεματοφύλακα μνήμης και Δημοκρατίας. Ας ελπίσουμε ότι θα υπερισχύσουν οι νίκες της δημοκρατίας και της ανθρωπότητας.

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play