«Απειλεί» με έκρηξη το ηφαίστειο Fagradalsfjall στην Ισλανδία – Κίνδυνος να ισοπεδωθεί μια κωμόπολη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισλανδία λόγω πιθανής έκρηξης ηφαιστείου

propoli

Ειδικότερα, οι Αρχές διέταξαν χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στη νοτιοδυτική πόλη Γκρίνταβικ να απομακρυνθούν προληπτικά.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας (IMO) δήλωσε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ηφαιστειακής έκρηξης. «Η πιθανότητα μιας έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες ή λίγο έξω από αυτήν έχει αυξηθεί από το πρωί» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας. Μια έκρηξη θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δείτε live εικόνα από την χερσόνησο Ρέικιανες:

Όπως αναφέρει το CNN, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ισλανδίας ανέφερε ότι μια σήραγγα μάγματος που σχηματίζεται θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το Γκρίνταβικ, αλλά ήταν αδύνατο να πει εάν και πού το μάγμα θα μπορούσε να διαρρεύσει στην επιφάνεια.

«Οι σεισμοί μπορεί να γίνουν μεγαλύτεροι από αυτούς που έχουν ήδη συμβεί και αυτή η αλληλουχία γεγονότων θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι το μάγμα πλησιάζει στην επιφάνεια. Η πρόοδός του παρακολουθείται στενά», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Το μάγμα είναι ένα μείγμα λιωμένων και ημιλιωμένων πετρωμάτων που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της Γης και μπορεί να προκαλέσει έκρηξη όταν βρεθεί στην επιφάνεια, μετατρέποντας το σε λάβα.

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να απομακρυνθούν με ψυχραιμία, καθώς δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. «Δεν πρόκειται για εκκένωση έκτακτης ανάγκης, υπάρχει αρκετός χρόνος για να προετοιμαστείτε, να ασφαλίσετε τα πράγματα και να φύγετε από την πόλη με ηρεμία», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.

Έκλεισε το SPA Blue Lagoon

Ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυτελή τουριστικά θέρετρα της Ισλανδίας έκλεισε μετά τους περίπου 1.400 σεισμούς που έπληξαν τη χερσόνησο Ρέικιανες μέσα σε 24 ώρες.

Αυτό το «σεισμικό σμήνος» προκάλεσε φόβους για επικείμενη ηφαιστειακή έκρηξη. Ο ισλανδικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Víkurfréttir ανέφερε ότι περίπου 40 επισκέπτες έφυγαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσθέτοντας ότι εξαιτίας των σεισμών είχαν πέσει πέτρες στο δρόμο μέχρι το λόμπι του ξενοδοχείου.

Το Blue Lagoon δήλωσε ότι έλαβε «προληπτική απόφαση να κλείσει προσωρινά τις δραστηριότητές του για μία εβδομάδα» λόγω της «αναστάτωσης» των επισκεπτών το βράδυ της Τετάρτης και της «παρατεταμένης επιβάρυνσης των εργαζομένων μας».

Από το 2021, υπάρχει μια έκρηξη σχεδόν κάθε 12 μήνες και η τελευταία έλαβε χώρα τον Ιούλιο νότια της ισλανδικής πρωτεύουσας Ρέικιαβικ.

Η Ισλανδία, που φιλοξενεί 32 ενεργά ηφαίστεια, βρίσκεται σε ένα όριο τεκτονικής πλάκας που συνεχώς διασπάται, ωθώντας τη Βόρεια Αμερική και την Ευρασία μακριά τη μία από την άλλη.

Δείτε επίσης: Ινδία: Κατέρρευσε σήραγγα στα βόρεια της χώρας – Δεκάδες άνθρωποι έχουν παγιδευτεί (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading