Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε χθες Δευτέρα πως η κατάσταση θα μετατραπεί σε «κόλαση» αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει «όλους» τους ισραηλινούς ομήρους τους οποίους συνεχίζει να κρατά. Η απειλή του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος περί αναβολής επ’ αόριστον της προσεχούς ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που πλέον μοιάζει να απειλείται να καταρρεύσει, έχει προκαλέσει ανησυχία.
Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ήδη διέταξε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να προετοιμαστούν για «όλα τα σενάρια» μετά την ανακοίνωση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, που κατηγόρησε το Ισραήλ πως παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας. Το παλαιστινιακό κίνημα διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «η πόρτα παραμένει ανοικτή» για την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστίνιων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.
Ο πρόεδρος Τραμπ, μέγας σύμμαχος του Ισραήλ, χαρακτήρισε «φρικτή» την απειλή πως οι απελευθερώσεις ομήρων θα αναβληθούν επ’ αόριστον. «Σε ό,τι με αφορά, αν δεν έχουν επιστρέψει σπίτια τους όλοι οι όμηροι ως το μεσημέρι του Σαββάτου -νομίζω πως αυτή είναι προσήκουσα ημερομηνία- θα πω: ‘ακυρώστε’ τη συμφωνία, και ‘ας ξεσπάσει κόλαση’», είπε στον Τύπο στον Λευκό Οίκο.
Η απαίτηση αυτή πάει πολύ πιο μακριά από ό,τι προβλέπει η συμφωνία, καθώς από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν στην έφοδο της Χαμάς, η συμφωνία σε ισχύ προβλέπει ότι κατά την πρώτη φάση θα απελευθερωθούν 33, ανάμεσά τους 8 που θεωρείται πως είναι νεκροί, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 1.900 Παλαιστινίων.
Η δεύτερη φάση της συμφωνίας υποτίθεται πως θα εξασφάλιζε την απελευθέρωση όλων των ομήρων και το οριστικό τέλος του πολέμου. Σημαντικά, ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα πάρουν τον «έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας για να αναπτύξουν οικονομικά τον θύλακο, προτείνοντας οι κάτοικοί του να μεταφερθούν στην Ιορδανία ή στην Αίγυπτο.
Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ πως καθυστερεί να τιμήσει τις δεσμεύσεις του, ενώ οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα προετοιμαστούν για όλα τα σενάρια αν η κατάσταση δεν αλλάξει. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για την ανθρωπιστική καταστροφή που ενδέχεται να προκύψει στη Γάζα.
Η έφοδος της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.210 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντεπίθεσης είχαν επίσης σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Χαμάς δήλωσε ότι «τέτοια σχέδια μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη σ’ όλη την περιφέρεια», ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζουν κάθε σχέδιο εκτοπισμού των Παλαιστινίων.
Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει τεταμένη, με τις επιπτώσεις της σύγκρουσης να είναι εκτεταμένες και να απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ