Απειλή Ιρανού Επίθεσης προς το Ισραήλ Προβλέπει η Κυβέρνηση των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε χθες, Δευτέρα, προειδοποίηση σχετικά με την ενδεχόμενη «σειρά σημαντικών επιθέσεων» του Ιράν στο Ισραήλ, οι οποίες αναμένονται εντός ημερών. Συντονισμένα με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάλεσαν την Τεχεράνη να «αποκηρύξει» κάθε σχέδιο τέτοιων επιθέσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η χώρα του διατηρεί το «δικαίωμα να ανταποδώσει» κάθε επίθεση εναντίον της, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος τον ενθάρρυνε να αποφύγει τη στρατιωτική κλιμάκωση.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Κέρμπι, δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι οι ΗΠΑ «μοιράζονται την ανησυχία» του Ισραήλ για την άμεση αναμενόμενη επίθεση του Ιράν και των συμμάχων του στην περιοχή.

Η Ουάσιγκτον, που ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Κέρμπι, προβλέπει «σειρά σημαντικών επιθέσεων», οι οποίες θα μπορούσαν να εκδηλωθούν ήδη «αυτή την εβδομάδα», από το Ιράν και συμμάχους του, όπως η Χεζμπολά του Λιβάνου.

Το ζήτημα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες των κρατών ή κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας.

Σ τη κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε αργότερα, οι πέντε ηγέτες κάλεσαν το Ιράν να μην εκτελέσει την απειλή του να επιτεθεί στο Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα είχε «πολύ σοβαρές συνέπειες» για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κάλεσαν σε αποκλιμάκωση των εντάσεων κατά τη διάρκεια χωριστών τηλεφωνικών συνομιλιών τους με τον ιρανό πρόεδρο.

«Το Ιράν δεν θα υποχωρήσει ποτέ στις πιέσεις, στις κυρώσεις ή σε εξαναγκασμούς (…) θεωρεί ότι έχει δικαίωμα σε κάθε αντίκτυπο για κάθε επιτιθέμενο, βάσει των διεθνών κανόνων», αντέτεινε ο ιρανός πρόεδρος σύμφωνα με ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ότι αν υλοποιηθεί μια ιρανική επίθεση, «θα είχε δυνητικά συνέπειες στις διαπραγματεύσεις» που προγραμματίζονται για την Πέμπτη, με στόχο τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στον θύλακα και παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι σε ισραηλινές φυλακές.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία ας Σουντάνι -ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ετοιμάζεται για νέα περιοδεία στην περιοχή- έτεινε εκ νέου την «ευθύνη του Ιράκ να προστατεύει τον διεθνή συνασπισμό από επιθέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι μαχητές «σκότωσαν έναν όμηρο» και τραυμάτισαν «δυο γυναίκες ομήρους» σε «δυο χωριστά συμβάντα» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό εξακολουθούν να κρατούνται 111 Ισραηλινοί όμηροι, από τους οποίους τουλάχιστον 39 πιστεύεται ότι είναι νεκροί.

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του έχουν απειλήσει το Ισραήλ με «σκληρή» τιμωρία μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου, που αποδόθηκε στο Ισραήλ, καθώς και του ηγετικού στελέχους της Χεζμπολά, Φουάντ Σουκρ, που σκοτώθηκε στις 30 Ιουλίου από βομβαρδισμό που επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός.

Νωρίτερα, τον Απρίλιο, η Τεχεράνη είχε εξαπολύσει απευθείας επίθεση στέλνοντας εκατοντάδες drones και πυραύλους σε ισραηλινές τοποθεσίες σε αντίποινα για την ισοπέδωση του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και τον θάνατο ανώτερων αξιωματικών των Φρουρών της Επανάστασης.

Η κατάσταση στον Λίβανο παραμένει τεταμένη, με συχνές ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολά και του ισραηλινού στρατού.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις της στη Λωρίδα της Γάζας, επικεντρωθείς σε περιοχές όπου επαναεμφανίζονται μονάδες της Χαμάς και συμμάχων της.

Επίσης, υπήρξαν βομβαρδισμοί στη Χαν Γιούνις και στη Ράφα, σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων.

Στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, η παρουσία συνεργείων συνεχίζεται μετά τη φονική επίθεση σε σχολείο στην πόλη της Γάζας, που σκότωσε τουλάχιστον 93 άτομα, όπως ανέφερε η πολιτική προστασία.

Ο ισραηλινός στρατός, που υποστηρίζει ότι το σχολείο ήταν «κέντρο διοίκησης» της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, ισχυρίζεται ότι η επίθεση «εξάλειψε» 31 μαχητές των δύο ένοπλων οργανώσεων.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει την αποφασιστικότητα να εξαλείψει τη Χαμάς από το 2007, την οποία οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, μετά τη θανατηφόρα επίθεση στο Νότο της ισραηλινής επικράτειας στις 7 Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν 1.198 άτομα, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου μετά από επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν σαν απάντηση στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 39.897 άνθρωποι, σύμφωνα με τελευταίες εκθέσεις του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading