Απεργία λιμενεργατών στις ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος ενισχύει την πίεση προς τους εργοδότες

Απεργία λιμενεργατών στις ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος ενισχύει την πίεση προς τους εργοδότες

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει αυξήσει την πίεση προς την εργοδοσία των λιμανιών των Ηνωμένων Πολιτειών, ζητώντας από τους εργοδότες να προσφέρουν καλύτερους όρους προκειμένου να επιτευχθεί μια εργασιακή συμφωνία με τους λιμενεργάτες, οι οποίοι απεργούν για δεύτερη ημέρα διακόπτοντας τη ροή του μισού εμπορίου της χώρας.

Η απεργία του συνδικάτου International Longshoremen’s Association (ILA) έχει προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις, μπλοκάροντας τη διαχείριση προϊόντων σε δεκάδες λιμάνια από το Μέιν μέχρι το Τέξας. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι οικονομικές συνέπειες μπορεί να φτάσουν δισεκατομμύρια δολάρια καθημερινά.

Σήμερα, τουλάχιστον 38 πλοία εμπορευματοκιβωτίων περιμένουν στα λιμάνια των ΗΠΑ, ενώ μόλις τρία υπήρχαν την Κυριακή πριν από την απεργία, σύμφωνα με την Everstream Analytics.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι καιρός οι θαλάσσιοι μεταφορείς να προσφέρουν μια ισχυρή και δίκαιη σύμβαση που να αντανακλά τη συμβολή των εργατών του ILA, οι οποίοι διακινδύνευσαν για να κρατήσουν τα λιμάνια ανοιχτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η απεργία του ILA, που εκπροσωπεί 45.000 λιμενεργάτες, ξεκίνησε ακριβώς πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, καθώς κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις με τον εργοδοτικό οργανισμό United States Maritime Alliance (USMX) για την εκπόνηση μιας νέας εξαετούς σύμβασης εργασίας. Ο USMX είχε προσφέρει αύξηση κατά 50%, όμως ο επικεφαλής του ILA, Χάρολντ Ντάγκετ, δήλωσε ότι το συνδικάτο ζητά περισσότερα.

«Είμαστε έτοιμοι να αγωνισθούμε για όσο χρειαστεί, για να πάρουμε τους μισθούς και τις προστασίες κατά της αυτοματοποίησης που αξίζουν τα μέλη του ILA», δήλωσε ο Ντάγκετ. Εκατοντάδες λιμενεργάτες διαδήλωσαν χθες στην περιοχή της Νέας Υόρκης, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ απέδωσε την απεργία στον πληθωρισμό, υποστηρίζοντας ότι προκλήθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις, με τον ίδιο να δηλώνει ότι «όλοι καταλαβαίνουν τους λιμενεργάτες επειδή υποφέρουν από τον πληθωρισμό, όπως και όλοι οι άλλοι στη χώρα».

Αυτή η απεργία, η πρώτη του ILA από το 1977, ανησυχεί τις επιχειρήσεις που στηρίζονται στις θαλάσσιες μεταφορές για τις εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων, επηρεάζοντας 36 λιμάνια που διαχειρίζονται εμπορεύματα όπως μπανάνες και αυτοκίνητα.

ΦΩΤΟ: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

©

Loading