Απίστευτες εικόνες από το μαγικό Βόρειο Σέλας: Σπάνια ηλιακή καταιγίδα στη Γη
Πηγή: Instagram

Απίστευτες εικόνες από το μαγικό Βόρειο Σέλας: Σπάνια ηλιακή καταιγίδα στη Γη

Μια ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης «χτυπά» τη Γη – Το φαινόμενο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο

Απίστευτες εικόνες από τοΒόρειο Σέλας είχαν την ευκαιρία να δουν κατά τη διάρκεια της νύκτας εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και σχεδόν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα δίκτυα του ηλεκτρικού και τους δορυφόρους, αλλά και να δημιουργήσει ένα φαντασμαγορικό βόρειο σέλας.

«Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι φορτισμένα ηλιακά σωματίδια που βγήκαν από την κορόνα του Ήλιου κατευθύνονται προς τη Γη», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Σον Νταλ, του Κέντρου Προβλέψεων Διαστημικού Καιρού (SWPC).

Το Κέντρο Προβλέψεων Διαστημικού Καιρού εξέδωσε προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα 4ου βαθμού, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει από το 2003.

Ο Ήλιος βρίσκεται αυτήν την περίοδο κοντά στην κορύφωση της δραστηριότητάς του με βάση τον 11ετή κύκλο του. Αυτές οι στεμματικές εκπομπές μάζας, εκ των οποίων τουλάχιστον επτά κατευθύνονται προς τη Γη, προέρχονται από μια ηλιακή κηλίδα που έχει μέγεθος περίπου 16 φορές τη διάμετρο της Γης. Κινούνται με ταχύτητα πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Όταν θα φτάσουν στους αμερικανικούς δορυφόρους θα είναι δυνατόν να προβλεφθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ένταση του φαινομένου, δηλαδή περίπου 20-45 λεπτά πριν φτάσει στη Γη, εξήγησε ο Σον Νταλ.

Συνέστησε, μάλιστα στους Αμερικανούς να εφοδιαστούν με μπαταρίες ή ακόμη και με γεννήτριες, όπως κάνουν για όλες τις καταιγίδες.

Το SWPC σημείωσε ότι μπορεί να εμφανιστεί στον ουρανό κάποιο σέλας, ακόμη και σε περιοχές που το φαινόμενο αυτό δεν είναι συνηθισμένο και συνέστησε στους κατοίκους να… τραβήξουν φωτογραφίες. «Αν βρίσκεστε σε περιοχή όπου έχει σκοτάδι, χωρίς σύννεφα και με ελάχιστη φωτορύπανση, θα μπορέσετε να δείτε πολύ εντυπωσιακά σέλαα», είπε ο Στίνμπεργκ. «Και αυτό είναι το δώρο της διαστημικής μετεωρολογίας».

Πηγή: ΑΠΕ

Loading