Από τα Κελιά της Γροιλανδίας, ο Πολ Γουότσον Συνεχίζει τη Μάχη για τις Φάλαινες

Από τα Κελιά της Γροιλανδίας, ο Πολ Γουότσον Συνεχίζει τη Μάχη για τις Φάλαινες

Ο Πολ Γουότσον, ο αμερικανοκαναδός οικολόγος και ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea Shepherd (Ποιμένας των Θαλασσών), βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα στη Γροιλανδία, αλλά δεν αφήνει την κατάσταση να τον αποθαρρύνει. Από τη φυλακή του, όπου κρατείται με αίτημα της Ιαπωνίας, συνεχίζει τον αγώνα του κατά της φαλαινοθηρίας. «Φαντάζονται ότι αυτό θα εμποδίσει την αντίθεσή μας! Απλώς άλλαξα πλοίο και το σημερινό πλοίο μου είναι το ‘Φυλακή Νουούκ’», δηλώνει με πονηρό χαμόγελο.

Η Ιαπωνία τον κατηγορεί για ζημιές και τραυματισμούς σε ιαπωνικό φαλαινοθηρικό πλοίο, ζητώντας την έκδοσή του από τη Δανία, της οποίας τμήμα είναι η Γροιλανδία. Ο Γουότσον συνελήφθη στις 21 Ιουλίου στη Νουούκ κατά τη διάρκεια επιχείρησής του με το πλοίο John Paul DeJoria, προκειμένου να αναχαιτίσει ένα νέο ιαπωνικό φαλαινοθηρικό πλοίο-εργοστάσιο.

Για τον Γουότσον και την υπεράσπισή του, αποτελεί θύμα μιας βεντέτας: «Θέλουν να με χρησιμοποιήσουν για παραδειγματισμό, για να δείξουν ότι κανένας δεν μπορεί να αγγίξει τη φαλαινοθηρία τους». Εν αναμονή της απόφασης της Δανίας, ο καπετάνιος παραμένει προφυλακισμένος, με την εισαγγελία να αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος διαφυγής. Σημειώνεται ότι το 2012 διέφυγε από τη Γερμανία, όπου είχε τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση.

Από το κελί του, το οποίο βρίσκεται σε ένα σύγχρονο γκρίζο κτίριο, μπορεί να παρατηρεί φάλαινες και παγόβουνα. Εξωτερικά, δεν εκφράζει ανησυχία, εκτός από τον χωρισμό του από τα παιδιά του, ηλικίας 3 και 8 ετών. Ο Γουότσον διαβάζει, παρακολουθεί αστυνομικές σειρές και κυρίως γράφει, εμπιστευόμενος τα κείμενά του στην πρόεδρο της Sea Shepherd Γαλλίας, Λαμιά Εσμλαλί, η οποία τον επισκέπτεται σχεδόν καθημερινά.

Παγκοσμίως, σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει αίτημα για την απελευθέρωσή του, λαμβάνει πολλές επιστολές, ενώ οι συγκρατούμενοί του εκφράζουν συμπαράσταση. «Λαμβάνω πάρα πολλά γράμματα, πολλά απ’ αυτά έρχονται από παιδιά», αναφέρει. «Αν καταφέρουμε να αγγίξουμε τα παιδιά, πιστεύω ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν», προσθέτει.

Σε πολιτικό επίπεδο, το Παρίσι έχει ζητήσει από τη Κοπεγχάγη να μην τον εκδώσει, ωστόσο η δανική κυβέρνηση παραμένει σιωπηλή. Ο Γουότσον εκτιμά ότι η Δανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς είναι γνωστή για την υποστήριξή της στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η Ιαπωνία ζητά ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Γουότσον, κυρίως λόγω των δυναμικών μεθόδων του, απολαμβάνει την υποστήριξη της Μπριζίτ Μπαρντό, της πρώην σταρ του γαλλικού κινηματογράφου και ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των ζώων. Τα δύο πλοία του είναι έτοιμα να επεμβούν σε περίπτωση που οι φαλαινοθηρικές δυνάμεις ξεκινήσουν και πάλι το κυνήγι.

«Το 1974, ο στόχος μου ήταν η εξάλειψη της φαλαινοθηρίας και ελπίζω να το καταφέρω πριν πεθάνω. Επεμβαίνω με επιθετικό μη βίαιο τρόπο», εξηγεί. Δεσμεύεται ότι ουδέποτε έχει τραυματίσει άνθρωπο, παρά τη λεπτή γραμμή που διαχωρίζει τη βία από την ειρηνική δράση.

©

Loading

Play