Με οργή και έντονη ανησυχία αντέδρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην αιφνιδιαστική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει βαριούς δασμούς σε δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κίνηση, που ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, απειλεί να προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία – ακόμη και στην ίδια την αμερικανική αγορά.
Ο Τραμπ, στο πλαίσιο δηλώσεων για την «Ημέρα Απελευθέρωσης», ανακοίνωσε δασμούς 20% σε όλες τις εισαγωγές από την ΕΕ, δηλώνοντας:
«Μας εκμεταλλεύονται. Είναι λυπηρό και αξιοθρήνητο».
Σφοδρές αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες
Η απάντηση της Ευρώπης ήταν άμεση
I would like to speak to my fellow Europeans ↓ pic.twitter.com/h00KZ1McsY
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 3, 2025
Από το Ουζμπεκιστάν, όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο ΕΕ–Κεντρικής Ασίας, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε:
«Οι Ευρωπαίοι αισθάνονται προδομένοι από τον παλαιότερο σύμμαχό τους», προειδοποιώντας ότι οι νέοι δασμοί αποτελούν «σοβαρό πλήγμα», το οποίο θα πυροδοτήσει αυξήσεις τιμών και άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την ίδια, έχει ήδη έτοιμο πακέτο αντιμέτρων, ενώ επεξεργάζεται και νέα μέτρα για τις πιο πρόσφατες κυρώσεις, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τη διαπραγμάτευση.
«Δεν είναι αργά για διάλογο», πρόσθεσε.
Οι πρώτοι δασμοί, ύψους 10%, τίθενται σε ισχύ στις 5 Απριλίου, ενώ οι βαρύτεροι θα εφαρμοστούν στις 9 του μηνός.
Η Μελόνι παίρνει αποστάσεις
Αξιοσημείωτη είναι η διαφοροποίηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι – στενής συμμάχου του Τραμπ–, η οποία χαρακτήρισε την απόφαση «λανθασμένη» και «αντίθετη προς τα συμφέροντα και των δύο πλευρών».
«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για συμφωνία, ώστε να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο που θα αποδυναμώσει τη Δύση προς όφελος άλλων παγκόσμιων δυνάμεων», υπογράμμισε.
«Καταστροφικοί» οι δασμοί, λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα έκανε έκκληση για ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου και επιτάχυνση των συμφωνιών με Mercosur, Μεξικό και Ινδία.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχελ Μάρτιν χαρακτήρισε τους δασμούς «καταστροφικούς για την παγκόσμια οικονομία» και προειδοποίησε ότι θα υπονομεύσουν τις διατλαντικές σχέσεις:
«Καμία δικαιολογία. Πάνω από 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ αγαθών ανταλλάσσονται καθημερινά μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Η διατάραξη αυτής της σχέσης δεν ωφελεί κανέναν».
Στο ίδιο κλίμα, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε πως οι δασμοί υπονομεύουν την ελεύθερη αγορά, ενώ παρομοίασε τη διασύνδεση των οικονομιών λέγοντας:
«Γι’ αυτό οι Αμερικανοί ακούν μουσική στο σουηδικό Spotify κι εμείς στα αμερικανικά iPhones».
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε αμοιβαία επιβολή δασμών, ενώ ο Δανός ΥΠΕΞ Λαρς Λέκε Ράσμουσεν υπενθύμισε:
«Σε έναν εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ–ΕΕ, όλοι χάνουν. Δεν χρειαζόμαστε τείχη – χρειάζεται να ρίξουμε εμπόδια».
Αντιδρούν Νορβηγία και Ελβετία
Η Νορβηγίδα υπουργός Εμπορίου Σεσίλιε Μίρσετ προειδοποίησε ότι ο δασμός 15% θα έχει «κρίσιμο» αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.
Η πρόεδρος της Ελβετίας Κάριν Κέλερ-Σούτερ δήλωσε πως η χώρα της, που επηρεάζεται από δασμούς 31%, θα προχωρήσει άμεσα σε μέτρα, ζητώντας σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
ΗΠΑ – Ηνωμένο Βασίλειο: Προς ρήξη
Ακόμα και το Λονδίνο δεν έμεινε σιωπηλό. Ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Τζόναθαν Ρέινολντς ανέφερε πως «τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού» και ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα διστάσει να απαντήσει».
Η Κίνα ανεβάζει τους τόνους
Αντιμέτωπη με δασμούς 54% – τους υψηλότερους από όλους– η Κίνα δεσμεύτηκε για δυναμική απάντηση επισημαίνοντας ότι οι ενέργειες Τραμπ απειλούν τη σταθερότητα του παγκόσμιου εμπορίου.
Οι δασμοί-σοκ του Τραμπ:
Ε.Ε.: 20% Κίνα: 34% Ινδία: 26% Νότια Κορέα: 25% Ιαπωνία: 24% Ην. Βασίλειο: 10% Βιετνάμ: 46% Ελβετία: 31% Καμπότζη: 49% Νότια Αφρική: 30% Ινδονησία: 32% Βραζιλία / Σιγκαπούρη: 10% Ταϊβάν: 32%