Ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ (τοπική ώρα) ότι δεν θα ταξιδέψει στη Νότια Αφρική για να συμμετάσχει στη σύνοδο της G20 σε δυο εβδομάδες, κατηγορώντας την κυβέρνηση της χώρας αυτής για πολύ κακές πρακτικές.
«Δεν θα παρευρεθώ στη σύνοδο της G20 στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η Νότια Αφρική κάνει πολύ κακά πράγματα», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μέσω X, αναφέροντας ιδιαίτερα την απαλλοτρίωση ιδιωτικών ιδιοκτησιών.
Η σύνοδος της G20 σε επίπεδο ΥΠΕΞ προγραμματίζεται να διεξαχθεί την 20ή και 21η Φεβρουαρίου. Ο Ρούμπιο τόνισε ότι «η δουλειά μου είναι να προωθώ τα εθνικά συμφέροντα της Αμερικής, όχι να σπαταλάω χρήματα των φορολογουμένων για να ενθαρρύνω τον αντιαμερικανισμό», επικρίνοντας το πρόγραμμα της συνόδου που περιλαμβάνει συνομιλίες για «την κλιματική αλλαγή» και την προώθηση προγραμμάτων «διαφορετικότητας και συμπερίληψης».
Ο Ρούμπιο βρισκόταν χθες το βράδυ στη Δομινικανή Δημοκρατία, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Κεντρική Αμερική. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τη Νότια Αφρική υπεύθυνη για κατασχέσεις γαιών, ανακοινώνοντας τη διακοπή «κάθε χρηματοδότησης» των ΗΠΑ στη χώρα αυτή όσο διαρκεί η «έρευνα».
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής προώθησε στα τέλη Ιανουαρίου νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση την απαλλοτρίωση γαιών χωρίς αποζημίωση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και για κοινωφελείς λόγους. Το ζήτημα της ιδιοκτησίας της γης διχάζει τη Νότια Αφρική, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των γαιών κατέχει η λευκή μειονότητα, κληρονόμος της πολιτικής των προηγούμενων καθεστώτων.
Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής αντέτεινε ότι ο νόμος δεν επιτρέπει αυθαίρετες απαλλοτριώσεις και ότι προϋποθέτει προηγούμενες διαπραγματεύσεις με τους γαιοκτήμονες. Οι ελιγμοί για την αντιμετώπιση της ανισότητας επικρίνονται έντονα από συντηρητικούς, όπως ο Ίλον Μασκ, ο οποίος τονίζει ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.
«Η Νότια Αφρική προχωρά σε κατασχέσεις γαιών και συμπεριφέρεται πολύ άσχημα σε ορισμένες τάξεις ανθρώπων», ανέφερε ο Ρούμπιο μέσω Truth Social, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Η προεδρία της Νότιας Αφρικής ανέφερε ότι «δεν προχώρησε στην κατάσχεση καμιάς έκτασης», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει συμφωνία με τους γαιοκτήμονες πριν από οποιαδήποτε ενέργεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ