Εμπλοκή στην Βουλγαρία για δύο μητέρες και το παιδί τους – Η ανατροπή των δεδομένων με την απόφαση – σταθμό
Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αποφάσισε την Τρίτη ότι οι γονείς και τα παιδιά του ίδιου φύλου πρέπει να αναγνωρίζονται νομικά σε όλα τα κράτη μέλη ως οικογένεια.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ) δήλωσε ότι τα παιδιά έχουν νομική εγγύηση ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών – θεμελιώδες δικαίωμα της ΕΕ. πολίτες – και άρα η Ε.Ε. οι χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν τη γονική σχέση με το παιδί, ώστε να μην δημιουργηθεί μια ανισότητα μεταξύ έθνους.
«Αυτή η άρνηση θα μπορούσε να δυσχεράνει την έκδοση βουλγαρικού εγγράφου ταυτότητας και, ως εκ τούτου, να εμποδίσει την άσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας από το παιδί και επομένως την πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων του ως πολίτη της Ένωσης», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου.
Η υπόθεση προέκυψε από τις βουλγαρικές αρχές, οι οποίες αρνήθηκαν να χορηγήσουν πιστοποιητικό γέννησης σε νεογέννητη κόρη ομόφυλου ζευγαριού με το αιτιολογικό ότι το παιδί δεν δικαιούται να έχει δύο μητέρες.
Η βουλγαρική υπήκοος Kalina Ivanova και η γεννημένη στο Γιβραλτάρ, βρετανίδα υπήκοος Jane Jones ήταν και οι δύο εγγεγραμμένες ως μητέρες της κόρης τους, Sara, η οποία γεννήθηκε στην Ισπανία, σύμφωνα με την ILGA-Europe, μια ομάδα υπεράσπισης LGBTQ+.
Καθώς καμία γυναίκα δεν ήταν Ισπανίδα, και επειδή μια απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου που ονομάζεται British Nationality Act του 1981 δεν επιτρέπει στην Jones να μεταβιβάσει την υπηκοότητά της στην κόρη της καθώς γεννήθηκε στο Γιβραλτάρ, το ζευγάρι δεν είχε άλλη εναλλακτική από το να υποβάλει αίτηση για βουλγαρική υπηκοότητα για την κόρη τους, σημείωσε η ILGA-Europe.
Η Βουλγαρία, ωστόσο, αρνήθηκε την υπηκοότητα της Sara λόγω της ομόφυλης σχέσης των γονιών της, η οποία άφησε το παιδί απάτριδα.
«Η απόφαση έφερε την πολυαναμενόμενη διευκρίνιση ότι η μητρότητα που έχει δημιουργηθεί σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να απορριφθεί από ένα άλλο, με το πρόσχημα της προστασίας της «εθνικής ταυτότητας», δήλωσε η Arpi Avetisyan, επικεφαλής της δίκης στην ILGA-Europe.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την απόφαση και ανυπομονούμε να πάρουμε τη Σάρα τα έγγραφά της και επιτέλους να μπορέσουμε να δούμε τις οικογένειές μας μετά από περισσότερα από δύο χρόνια», είπαν οι γονείς της Σάρα για την απόφαση, σύμφωνα με την ILGA.
«Είναι σημαντικό για εμάς να είμαστε οικογένεια, όχι μόνο στην Ισπανία αλλά σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης και τελικά μπορεί να συμβεί. Αυτό είναι ένα πολυαναμενόμενο βήμα μπροστά για εμάς, αλλά και ένα τεράστιο βήμα για όλες τις οικογένειες LGBT στη Βουλγαρία και την Ευρώπη», δήλωσαν επίσης.
Δείτε επίσης: Πως σώθηκε ένα ζευγάρι από το χτύπημα του τυφώνα στο Κεντάκι (vid)
- Μπαρτσελόνα: Οικονομική κρίση στον σύλλογο με κίνδυνο απώλειας 50 εκατ. ευρώ
- Απευθείας στη Θεσσαλονίκη ο Ολυμπιακός μετά το Κάουνας
- Μητσοτάκης: Δέσμευσή μας το 2025 η περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος
- Ο Μοχάμεντ Σαλάχ ανακοινώνει: «Είναι η τελευταία μου σεζόν στη Λίβερπουλ»
- Έτρεξε επτά μαραθώνιους σε επτά ημέρες σε επτά ηπείρους