Αποκαλύψεις Αναστασιάδη για τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά

Αποκαλύψεις Αναστασιάδη για τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά

Αποκαλύψεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στο Κραν Μοντανά για το Κυπριακό παρουσίασε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Νέος Ρεαλισμός – Το Κυπριακό 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή» του πρώην υπουργού οικονομικών της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη.

Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι ο συγγραφέας αποτυπώνει τη σύγχρονη ιστορία του κυπριακού κράτους. «Δεν καταλήγει μόνο σε ορθές διαπιστώσεις, αλλά προχωρά σε τολμηρές εισηγήσεις που μπορεί να αποτελέσουν τροφή για σκέψη», υπογράμμισε, προχωρώντας σε προσωπική μαρτυρία για τα αίτια που οδήγησαν σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η αξίωση της τουρκικής πλευράς υπερέβαινε το δικαίωμα βέτο, απαιτώντας κάθε απόφαση να υποστηρίζεται από θετική ψήφο ενός από τους Τουρκοκύπριους υπουργούς στο ενδεκαμελές συμβούλιο. «Στην ουσία η λειτουργικότητα θα εξαρτάτο απόλυτα από την Τουρκία», τόνισε, προσθέτοντας πως η μετεξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε στη δημιουργία ανεξάρτητου τουρκοκυπριακού κράτους.

Ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι η τουρκική στάση στην διατήρηση των εγγυήσεων και της μόνιμης παρουσίας στρατευμάτων απέτρεψε την επίτευξη συμφωνίας. Αναφέρθηκε σε απόρρητα πρακτικά του ΟΗΕ, όπου οι θέσεις της Τουρκίας καταγράφονται ξεκάθαρα και σημείωσε ότι η άποψη «μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις» ήταν κόκκινη γραμμή για την Τουρκία.

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι οι απαιτήσεις της Τουρκίας διευρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας την ανάγκη για ένα νέο ρεαλισμό στο Κυπριακό. «Δεν διαθέτουμε άλλα περιθώρια εφησυχασμού ή αναβολών», υπογράμμισε, επισημαίνοντας την εθνική ανάγκη για συντονισμό ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο συγγραφέας Χάρης Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις θέσεις του καθηγητή Ανδρέα Λοβέρδου, ανέφερε τη δυνατότητα μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που να βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και να είναι λειτουργική, χωρίς εγγυήσεις και με αποχώρηση του τουρκικού στρατού.

Ο Γιάννης Βαληνάκης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, τόνισε την ανάγκη για στρατηγική και κάλεσμα στην ελληνική πολιτική ηγεσία να επενδύσει στην εθνική ασφάλεια, καθώς η κατάσταση στην περιοχή αλλάζει ραγδαία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν σημαντικοί παράγοντες της πολιτικής σκηνής, υπογραμμίζοντας την σημασία του Κυπριακού και των απαιτούμενων εθνικών στρατηγικών.

Loading

Play