Αποκαλύψεις από το BepiColombo: Κρατήρες του Ερμή στο φως νέων εικόνων

Αποκαλύψεις από το BepiColombo: Κρατήρες του Ερμή στο φως νέων εικόνων

Νέες φωτογραφίες του σκάφους BepiColombo αποκαλύπτουν σκοτεινούς κρατήρες του Ερμή, οι οποίοι ενδέχεται να περιέχουν πάγο νερού. Κατά τη διάρκεια του έκτου και τελευταίου κοντινού περάσματός του από τον Ερμή, το σκάφος BepiColombo της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) έστειλε νέες εικόνες που αποκαλύπτουν τους μόνιμα σκοτεινούς κρατήρες του βόρειου πόλου του πλανήτη. Στους κρατήρες αυτούς δεν αποκλείεται να υπάρχει πάγος νερού, όπως ανέφερε η ESA. Το BepiColombo έφτασε σε απόσταση μόλις 295 χιλιομέτρων από την πλευρά του Ερμή που διαρκώς είναι νύχτα, αφού ο πλανήτης αυτός διατηρεί πάντα την ίδια πλευρά προς τον Ήλιο, όπως η Γη με τη Σελήνη.

Οι εικόνες που καταγράφηκαν έχουν ανάλυση 1.024 x 1.024 εικονοστοιχεία και ελήφθησαν με τις κάμερες παρακολούθησης του σκάφους, οι οποίες κανονικά χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των οργάνων του. Η αποστολή περιλαμβάνει δύο δορυφόρους, οι οποίοι θα μελετήσουν τον Ερμή στα επόμενα χρόνια. Η ESA παρουσίασε τρεις νέες εικόνες, στις οποίες η επιφάνεια του Ερμή μοιάζει με αυτή της Σελήνης, αν και ο πλανήτης αυτός είναι πολύ πιο σκοτεινός, ανακλώντας 30% λιγότερο φως.

Η πρώτη εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα ελήφθη κατά τη διάρκεια της διελεύσεως του BepiColombo από τη γραμμή που χωρίζει τη μέρα από τη νύχτα, απεικονίζοντας τους κρατήρες Προκόπιεφ, Καντίνσκι, Τόλκιν και Γκόλντιμερ. Αυτοί οι κρατήρες δημιουργούν μεγάλες σκιές, καθώς ο Ήλιος δεν φωτίζει ποτέ την επιφάνεια τους σε υψηλή γωνία. Οι κρατήρες αυτοί είναι μερικά από τα πιο κρύα μέρη του Ηλιακού Συστήματος.

Η πεδιάδα Borealis Planitia, η οποία καλύπτει μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου του Ερμή, εμφανίζεται επίσης σε αυτές τις εικόνες. Ο κρατήρας Caloris, ο μεγαλύτερος στον πλανήτη, έχει δημιουργήσει ρωγμές που εκτείνονται χιλιάδες χιλιόμετρα γύρω από τον κρατήρα. Στην τρίτη εικόνα, παρατηρούμε δύο μηχανισμούς που μεταφέρουν υλικό στην επιφάνεια, όπως ηφαιστειακές εκρήξεις και προσκρούσεις αστεροειδών. Η φωτεινή περιοχή του Nathair Facula απεικονίζει τη μεγαλύτερη γνωστή ηφαιστειακή έκρηξη στον Ερμή.

Το BepiColombo θα εξετάσει τις μυστικές δυνατότητες των κρατήρων στο μέλλον, καθώς η αποστολή συνεχίζεται. Ο Ζερέν Τζόνους, επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής, δήλωσε ότι θα εργαστούν σκληρά για να αποκαλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα μυστήρια με τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play