Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι η συμφωνία για τον παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις πολυεθνικές, η οποία είχε επιτευχθεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), «δεν έχει καμιά ισχύ ούτε επίπτωση» για τη χώρα, αποσύροντας ουσιαστικά τις Ηνωμένες Πολιτείες από αυτό το διεθνές σύμφωνο-ορόσημο που διαπραγματεύτηκε η διοίκηση του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, με σχεδόν 140 χώρες.
Με προεδρικό υπόμνημα που εκδόθηκε μερικές ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, υπογράμμισε την πρόθεσή του να «ανακτηθεί» η «εθνική κυριαρχία και η οικονομική ανταγωνιστικότητα» των ΗΠΑ, αναθέτοντας επίσης στο υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάσει στρατηγικές για να αντιμετωπίσει μέτρα από χώρες που έχουν θεσπίσει φορολογικούς κανόνες επιβλαβείς για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Η εφαρμογή του παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% έχει γίνει αποδεκτή από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Βρετανία και άλλες χώρες, ωστόσο το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει επικυρώσει τα μέτρα εκείνα που απαιτούνταν για την ενσωμάτωσή τους στην εθνική νομοθεσία. Στις ΗΠΑ, ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής είναι περίπου 10%, επίπεδο που καθορίστηκε με το πακέτο φορολογικών μειώσεων που εγκρίθηκε το 2017 από τους Ρεπουμπλικάνους.
Σε περίπτωση που οι χώρες που υιοθέτησαν τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% επιβάλουν «συμπληρωματικό» φόρο σε αμερικανικές εταιρείες με χαμηλότερους συντελεστές, οι εν λόγω ενέργειες από την πλευρά των ΗΠΑ θα θεωρηθούν «αντίποινα».
Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τραμπ, Σκοτ Μπεσέντ, έχει δηλώσει ότι η εφαρμογή αυτού του παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή θα αποτελούσε «σοβαρό λάθος».
Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη φορολογία στις πολυεθνικές εταιρείες στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, έχει οδηγήσει σε αναλογίες που απειλούν με αντίποινα από χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρήσουν από τις διεθνείς υποχρεώσεις τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ