Άρχισαν τα όργανα στην Τουρκία: Διαδηλωτές με άδειες κατσαρόλες διαμαρτύρονται για να φύγει ο Ερντογάν

Άρχισαν τα όργανα στην Τουρκία: Διαδηλωτές με άδειες κατσαρόλες διαμαρτύρονται για να φύγει ο Ερντογάν

Διαμαρτυρόμενο πλήθος συγκεντρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Τραπεζούντα για να διαδηλώσει ως απάντηση στις αυξήσεις σε βασικά αγαθά

Κρατώντας στα χέρια τους άδειες κατσαρόλες, εκατοντάδες πολίτες βγήκαν για άλλη μια ημέρα στους δρόμους της Τουρκίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος, καθώς υποστηρίζουν ότι πλέον η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να αποτρέψει την οικονομική κρίση, η οποία πλέον είναι εμφανής στην καθημερινότητα τους.

Όπως μεταδίδει η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet, κόσμος συγκεντρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Τραπεζούντα για να διαμαρτυρηθεί για τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά.

Οι διαδηλωτές, κρατώντας και χτυπώντας τις άδειες κατσαρόλες, φώναξαν συνθήματα όπως: «Το αίτημα όσων έχουν άδειες κατσαρόλες είναι να παραιτηθεί η κυβέρνηση».

Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, η αστυνομία επιχείρησε να τις πάρει από το πλήθος, χωρίς ωστόσο επιτυχία.

«Αυτή είναι η φωνή των φτωχών. Αυτή είναι η φωνή μας. Τα χρέη των εμπόρων συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κανείς δεν ρωτά πώς θα πληρώσουν το ενοίκιο αυτοί οι μαγαζάτορες. Κανείς δεν ρωτά πώς θα ζήσει ένας φοιτητής με αυτές τις υποτροφίες και αυτά τα δάνεια. Κανείς δεν ρωτά πώς οι εργαζόμενοι θα «βγάλουν» τον μήνα με τον κατώτατο μισθό. Μας καταδίκασαν σε θάνατο. Δεν έχουμε σκοπό να σιωπήσουμε» ήταν κάποια από τα λόγια που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια ομιλίας.

Ντοκουμέντα από τη πορεία διαμαρτυρίας

Και τώρα τι;

«Υπάρχει μια βασική ομάδα ανθρώπων που θα ψήφιζαν το κόμμα και τον Ερντογάν ό,τι κι αν γίνει» εξήγησε στους Financial Times η Σινέμ Αντάρ, συνεργάτης στο Κέντρο Εφαρμοσμένων Σπουδών Τουρκίας στο Βερολίνο. «Αλλά η εκλογική περιφέρεια [ΑΚΡ] δυσαρεστείται όλο και πιο περισσότερο για τις πολιτικές και την κυβέρνηση. Υπάρχει μια σταθερή πτώση από τον Σεπτέμβριο σε όλες σχεδόν τις αξιόπιστες δημοσκοπήσεις» διευκρινίζει.

Πολλοί διεθνείς επενδυτές προβλέπουν ότι τελικά ο Ερντογάν θα ενδώσει σε μια απότομη αύξηση των επιτοκίων για να σταματήσει την «αιμορραγία» του νομίσματος, όπως έκανε κατά την τελευταία μεγάλη νομισματική κρίση το καλοκαίρι του 2018. Οι εγχώριοι αναλυτές, ωστόσο, κρατούν τις επιφυλάξεις καθώς αμφιβάλουν για το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει αναστατωθεί από την πτώση της λίρας.

«Δεν νομίζω ότι αυτή η στάση είναι αποτέλεσμα άγνοιας ή μια ‘τρελή’ κίνηση μόνο για χάρη των θρησκευτικών πεποιθήσεων» σχολίασε ο Ιμπραήμ Τουρχάν, πρώην βουλευτής του AKP.

Αυτό που μένει τώρα να διευκρινιστεί είναι μέχρι που είναι διατεθειμένος ο Ερντογάν να αφήσει το νόμισμα να υποχωρήσει και ποιες θα ήταν οι συνέπειες για το πολιτικό του μέλλον εάν, όπως προειδοποιούν ορισμένοι οικονομολόγοι, η υποτίμηση του νομίσματος οδηγήσει σε πληθωρισμό 30% ή και περισσότερο.

Δείτε επίσης: Νησιά του Σολομώντα: Λεηλασίες, πυρπολήσεις και επιθέσεις με τσεκούρια και μαχαίρια – Ζητούν παραίτηση του πρωθυπουργού

Loading

Play