Αρχίζουν τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας στην Ταϊβάν – Πώς απαντά το υπουργείο Άμυνας

Με στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν «απαντάει» από σήμερα η Κίνα εν είδει «αυστηρής προειδοποίησης» όπως αναφέρουν ΜΜΕ της χώρας, μετά τη διαμαρτυρία της για τη στάση που έκανε στις ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ταϊβάν Γούλιαμ Λάι.

«Η διοίκηση ανατολικού θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού άρχισε [σήμερα] Σάββατο κοινές αεροπορικές και θαλάσσιες περιπολίες και στρατιωτικής ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας γύρω από τη νήσο της Ταϊβάν», προκειμένου να δοκιμαστούν οι δυνατότητες των πλοίων και των αεροσκαφών της Κίνας να «πάρουν τον έλεγχο του εναέριου χώρου και των υδάτων», ανέφερε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο τις ένοπλες δυνάμεις.

propoli

Η επίσκεψη που εξόργισε την Κίνα

Ο Λάι γύρισε χθες από τις ΗΠΑ έχοντας κάνει «ενδιάμεσους σταθμούς» στη χώρα όταν ταξίδευε από και προς την Παραγουάη όπου πήγε για την ορκωμοσία του νέου προέδρου Σαντιάγο Πένια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού στρατού, τα γυμνάσια, που αναμένονταν από αρκετούς τόσο στην Ταϊπέι όσο και στην Ουάσιγκτον, αποτελούν «σοβαρή προειδοποίηση στις αυτονομιστικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και σε συνέργεια με εξωτερικές δυνάμεις προχωρούν σε προκλήσεις».

Η Κίνα βέβαια θεωρεί ότι η Ταϊπέι είναι επαρχία της η οποία μια μέρα θα επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα ακόμα και με τη χρήση βίας. Η σημερινή κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει την κινεζική θέση.

Η Ουάσιγκτον είναι ο κυριότερος προμηθευτής όπλων της Ταϊπέι και η βασική προστάτιδα δύναμη της νήσου, παρότι επισήμως δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με αυτήν, αλλά με το Πεκίνο, όπως οι περισσότερες χώρες του κόσμου.

Η Ταϊβάν καταγγέλλει τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν βέβαια ξεκαθάρισε ότι δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και θα αναπτύξει δυνάμεις έτσι ώστε να «απαντήσει», ενώ τόνισε ότι έχει τη δυνατότητα, την αποφασιστικότητα αλλά και την αυτοπεποίθηση να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια.

«Η έναρξη στρατιωτικών γυμνασίων (…) όχι μόνο δεν βοηθά την ειρήνη και τη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν, αλλά επίσης υπογραμμίζει τη μιλιταριστική νοοτροπία» του Πεκίνου, συμπλήρωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Άμυνας στην Ταϊπέι.

Δείτε επίσης: Κίνα: 21 οι νεκροί από την κατολίσθηση στη Σιάν

Loading