Αλλαγές στη νομολογία του Αρείου Πάγου επηρεάζουν τον χειρισμό του φιλοδωρήματος στα POS και τη φορολογική του καταχώρηση. Το φιλοδώρημα με POS μπορεί πλέον να θεωρηθεί προβληματικό, καθώς σύμφωνα με απόφαση του Άρειου Πάγου, το ποσό που αφήνουν πελάτες στον εργαζόμενο για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τις υπηρεσίες θεωρείται μισθός. Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Κουράσης δήλωσε ότι σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, το φιλοδώρημα θα πρέπει να αποδίδεται στον εργαζόμενο ως μισθός, με κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές.
Το πρόβλημα, όπως περιγράφεται από τον κ. Κουράση, προέκυψε από τη διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές. Θέτοντας ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό από τους πελάτες, ανέφερε ότι σε περίπτωση λογαριασμού 100 ευρώ, εάν ο πελάτης πληρώσει με κάρτα και αφήσει 10 ευρώ πουρμπουάρ, σύμφωνα με την οδηγία του κ. Πιτσιλή από το 2023, τα νέα POS περιλαμβάνουν ειδικό κουμπί για την καταχώρηση του φιλοδωρήματος.
Όπως επεσήμανε, τα φιλοδωρήματα δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, καθώς αποτελούν εκκρεμή συναλλαγή. Στο τέλος του μήνα, η επιχείρηση αποδίδει τα φιλοδωρήματα στους εργαζόμενους παρακρατώντας τις ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο, παρατήρησε ότι αν η διαδικασία της ξεχωριστής χρέωσης tips δεν τηρηθεί, θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς θα υπάρχει διαφορά τζίρου. Στο τέλος του έτους, τα φιλοδωρήματα θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται στα εκκαθαριστικά ως πρόσθετες αμοιβές.
Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, παρέχονται τεχνικές οδηγίες για τον χειρισμό των φιλοδωρημάτων. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που αποδίδεται φιλοδώρημα μέσω κάρτας, υπάρχει η δυνατότητα συγκεκριμένης επιλογής καταχώρισης αυτού στο EFTPOS. Τα ποσά των φιλοδωρημάτων τηρούνται ως εκκρεμείς συναλλαγές και αποστέλλονται στην ECR.
Σημειώνεται ότι κατά τους φορολογικούς ελέγχους, οι ελεγκτές ελέγχουν αν τα φιλοδωρήματα αποδόθηκαν ολόκληρα στους εργαζόμενους και αν παρακρατήθηκε μέρος αυτού, καθώς και αν συμπεριλήφθηκαν στις ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών.