Argonaut: Η Ευρώπη εγκαινιάζει την ανάπτυξη της πρώτης σεληνάκατου

Argonaut: Η Ευρώπη εγκαινιάζει την ανάπτυξη της πρώτης σεληνάκατου

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA προχωρά στην ανάπτυξη της πρώτης σεληνάκατου Argonaut για αποστολές στη Σελήνη. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) υπέγραψε συμβόλαιο με κορυφαίες ευρωπαϊκές αεροδιαστημικές βιομηχανίες για την ανάπτυξη της πρώτης σεληνάκατου, του σκάφους Argonaut. Το σκάφος δεν θα μεταφέρει ανθρώπους, αλλά εξοπλισμό και προμήθειες, με προγραμματισμένη εκτόξευση για μια πολυετή αποστολή στη Σελήνη το 2031. Το αρχικό συμβόλαιο, αξίας 900 εκατομμυρίων δολαρίων, υπογράφηκε με την γαλλο-ιταλική εταιρεία Thales Alenia Space, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη του Στοιχείου Καθόδου του Argonaut, που αποτελεί το κεντρικό τμήμα του σκάφους.

Μέλλοντα συμβόλαια θα αφορούν την ανάπτυξη του χώρου φόρτωσης και της πλατφόρμας που θα συνδέει το στοιχείο καθόδου με τον χώρο φόρτωσης. Η σεληνάκατος θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει φορτίο 2.000 κιλών και να παραμένει στη σεληνιακή επιφάνεια για πέντε χρόνια. Το Argonaut θα περιλαμβάνει το στοιχείο καθόδου, τον χώρο φόρτωσης και μια ενδιάμεση πλατφόρμα (ESA).

Η ESA σχεδιάζει τακτικές αποστολές για την προμήθεια ρομποτικών οχημάτων, επιστημονικού εξοπλισμού και υλικών για την κατασκευή μόνιμων σεληνιακών σταθμών, σε συνεργασία με το πρόγραμμα Artemis της NASA, το οποίο προβλέπει την επιστροφή Αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη μέσα στην τρέχουσα δεκαετία. Το Argonaut θα μπορεί να συνδέεται στο σύστημα επικοινωνίας που αναπτύσσει η ESA για το Lunar Gateway, έναν μικρό διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Ο Δανιήλ Νόϊενσβαντερ, διευθυντής Ανθρώπινης και Ρομποτικής Εξερεύνησης στην ESA, δήλωσε ότι η υπογραφή του συμβολαίου για το Argonaut «αποτελεί σημείο καμπής για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες εξερεύνησης της Σελήνης». Η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει στην Ευρώπη να συνεισφέρει σε διεθνείς συνεργασίες, ετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στο φεγγάρι. Τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι αμερικανικές αποστολές θα επικεντρωθούν στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πάγου σε μόνιμα σκιασμένους κρατήρες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play