Τεχνικά προβλήματα οδήγησαν στην ακύρωση της πρώτης εκτόξευσης που είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη Δευτέρα
Η NASA θα κάνει μια δεύτερη απόπειρα να εκτοξεύσει τον πρωτοποριακό πύραυλο Artemis 1 γύρω από τη Σελήνη σήμερα το απόγευμα (03/09) στις 14.17 (τοπική ώρα), ή 21.17 ώρα Ελλάδος, καθώς τεχνικά προβλήματα οδήγησαν στην ακύρωση της πρώτης εκτόξευσης που είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη Δευτέρα (29/08).
Οι υπεύθυνοι της αποστολής στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα ακύρωσαν την εκτόξευση της Δευτέρας, όταν ένας αισθητήρας έδειξε ότι ένας από τους τέσσερις κινητήρες RS-25 στο βασικό στάδιο του πυραύλου Mega Space Launch System (SLS) δεν ψύχεται σωστά. Όπως αναφέρει ο Guardian, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εντόπισε και διόρθωσε το πρόβλημα στον κινητήρα που προκάλεσε την αναβολή της αρχικής προσπάθειας εκτόξευσης. Για τη σημερινή προγραμαμτισμένη εκτόξευση, η NASA έχει ορίσει ένα παράθυρο εκτόξευσης δύο ωρών.
Ο SLS, ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ με ύψος 98 μέτρα, θα εκτοξεύσει την κάψουλα Orion σε μια αποστολή 38 ημερών στα 64.000 χλμ. πέρα από το φεγγάρι και πίσω, που θα καταλήξει με κατάδυση στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 11 Οκτωβρίου.
Εάν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή της NASA, καθώς θα επιστρέψει στη Σελήνη 50 χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του Apollo. Επιπλέον, θα ανοίξει το δρόμο για τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση, την Artemis 2, η οποία θα μεταφέρει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων κι έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2024. Το πρόγραμμα Artemis θα κορυφωθεί με την πρώτη αποστολή προσσελήνωσης που έχει προγραμματιστεί για το 2025.
Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο 12 άνθρωποι, όλοι Αμερικανοί, έχουν περπατήσει στο φεγγάρι, με πιο πρόσφατη την αποστολή του Apollo 17 τον Δεκέμβριο του 1972.
Ο καιρός, ο οποίος επίσης θα είχε αποτρέψει την πρώτη προσπάθεια εκτόξευσης ανεξάρτητα από το πρόβλημα του αισθητήρα, φαίνεται να είναι πιο ευνοϊκός σήμερα.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει δεχτεί επικρίσεις για το αστρονομικό κόστος του προγράμματος το οποίο υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 θα φτάσει τα 93 δισ. δολάρια, ενώ καθεμία από τις πρώτες πτήσεις θα κοστίζει 4,1 δισ. δολάρια, όπως αναφέρει ο Guardian.
Δείτε επίσης: Ουγγαρία: Ο πρωθυπουργός Ορμπάν θα μεταβεί σήμερα στη Μόσχα για να “αποτίσει φόρο τιμής” στον Γκορμπατσόφ