Οι σοβαρές αστοχίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου που διαπιστώθηκαν στη διαχείριση της πυρκαγιάς στον Πύργο Γκρένφελ, που στοίχισε τη ζωή σε 71 ανθρώπους τον Ιούνιο 2017, δείχνουν ότι χάθηκαν μερικές ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, διαπιστώθηκε από δημόσια έρευνα.
Η καταστροφή, που ήταν η πιο πολύνεκρη πυρκαγιά σε κτίριο κατοικιών στη Βρετανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συγκλόνισε το έθνος και οδήγησε σε μακροχρόνιες έρευνες για το πώς αυτό το πυκνοκατοικημένο κτίριο κατοικιών επετράπη να μεταβληθεί σε παγίδα θανάτου.
Στην πρώτη φάση της, η δημόσια έρευνα με επικεφαλής τον συνταξιούχο δικαστή Μάρτιν Μουρ-Μπικ εξέτασε λεπτομερώς την αλληλουχία των γεγονότων στον πύργο αυτόν των 23 ορόφων τη νύκτα της 14ης Ιουνίου 2017, περιλαμβανομένου του τρόπου που οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν την πύρινη κόλαση.
Στην έκθεσή του, ο Μουρ-Μπικ έπλεξε το εγκώμιο «της αφοσίωσης στο καθήκον με εξαιρετικό θάρρος και αυταπάρνηση» που επέδειξαν οι πυροσβέστες στον τόπο της πυρκαγιάς. Μερικοί απ’ αυτούς σκαρφάλωσαν ψηλά στο φλεγόμενο κτίριο για να βοηθήσουν κατοίκους να διαφύγουν.
Όμως υπογράμμισε αριθμό θεσμικών αδυναμιών μεταξύ των επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, λέγοντας ότι η εκπαίδευση και οι προετοιμασίες για ένα περιστατικό, όπως αυτό της φωτιάς στον Γκρένφελ, ήταν σε σοβαρό βαθμό ανεπαρκείς και πως σοβαρά λάθη έγιναν εκείνη τη νύκτα.