Μπάιντεν: «Ο Πούτιν έχει ήδη χάσει τον πόλεμο»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει ήδη χάσει τον πόλεμο» στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ουκρανική αντεπίθεση θα αναγκάσει τη Μόσχα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Από το Ελσίνκι, όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών, ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί εντέλει στο ΝΑΤΟ και ο Πούτιν θα αποφασίσει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να συνεχίσει τον πόλεμο. «Κανείς δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενώ γίνεται πόλεμος», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος, επειδή αυτό θα οδηγούσε με βεβαιότητα στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

propoli

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι δεν πιστεύει πως ο πόλεμος θα κρατήσει πολλά χρόνια. «Ελπίζω, αυτή είναι η προσδοκία μου, ότι η Ουκρανία θα κάνει σημαντική πρόοδο στην επίθεσή της και αυτό, κάποια στιγμή, θα οδηγήσει σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης», είπε. Υποβάθμισε παράλληλα την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει η Μόσχα πυρηνικά όπλα, παρά τις πρόσφατες, νέες απειλές της Ρωσίας με αφορμή την απόφαση δυτικών χωρών να παραδώσουν αμερικανικά μαχητικά F-16 στην Ουκρανία. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει πραγματική προοπτική (…) να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν πυρηνικά όπλα. Όχι μόνο η Δύση, αλλά επίσης η Κίνα και όλος ο κόσμος το έχει πει: μην πάτε προς τα εκεί», είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «πολύ παραγωγική» τη σύνοδο κορυφής των σκανδιναβικών χωρών με τις ΗΠΑ και δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα προστατεύσει «κάθε εκατοστό» του ΝΑΤΟϊκού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης και της Φινλανδίας, του νεότερου μέλους της συμμαχίας. Υπογράμμισε επίσης ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα καταστήσει τον κόσμο ασφαλέστερο.

Δείτε επίσης: Λαβρόφ: Στη Βαγδάτη για να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και την ενεργειακή συνεργασία

Loading