Μπανγκλαντές: Οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ απειλούν σοβαρά την υφαντουργία

Μπανγκλαντές: Οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ απειλούν σοβαρά την υφαντουργία

Επικεφαλής της υφαντουργικής βιομηχανίας του Μπανγκλαντές εκτίμησαν σήμερα πως οι νέοι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στη βιομηχανία ενδυμάτων, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο.

«Οι αγοραστές θα στραφούν σε άλλες πιο ανταγωνιστικές αγορές από άποψη κόστους — αυτό θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στη βιομηχανία μας», δήλωσε ο Ρακιμπούλ Αλάμ Τσόουντχερι, προέδρος του ομίλου RDM.

Η υφαντουργική βιομηχανία είναι κρίσιμος τομέας για τη χώρα της Νοτιανατολικής Ασίας, αποτελώντας περίπου το 80% των εξαγωγών της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτν Τραμπ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, υψηλούς τελωνειακούς δασμούς 37% για το Μπανγκλαντές, που ανέρχονταν μέχρι τώρα στο 16% για τα βαμβακερά προϊόντα και στο 32% για εκείνα από πολυεστέρες. Η αξία των εξαγωγών ρούχων του Μπανγκλαντές προς τις ΗΠΑ ανέρχεται ετησίως σε 8,4 δισ. δολάρια.

Αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των συνολικών εξαγωγών έτοιμων ενδυμάτων που κατασκευάζονται στο Μπανγκλαντές. «Δεν ήμασταν έτοιμοι» γι΄αυτό, παραδέχθηκε ο Ανουάρ Χοσάιν, διευθυντής της BGMEA, «ήρθε ξαφνικά».

Επισημαίνεται ωστόσο πως, για άλλους ανταγωνιστές στην περιοχή, η κατάσταση είναι χειρότερη.

«Συγκριτικά με ανταγωνιστές μας όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και η Σρι Λάνκα, είμαστε καλύτερα, επειδή οι δασμοί τους είναι μεγαλύτεροι από τους δικούς μας», είπε.

Ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών του Μπανγκλαντές προς τις ΗΠΑ αφορά βαμβακερά υφάσματα, διευκρίνισε ο Τσόουντχερι, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της BGMEA. Ο Σαφικί Αλάμ, σύμβουλος Τύπου του Μοχάμεντ Γιούνους, επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης του Μπανγκλαντές, δήλωσε πως η κυβέρνηση αναζητά λύσεις.

Το Μπανγκλαντές, η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές ενδυμάτων παγκοσμίως μετά την Κίνα, κατασκευάζει ρούχα για παγκόσμια εμπορικά σήματα όπως οι Carrefour, Tire, Uniqlo, H&M, Zara. Η υφαντουργική βιομηχανία της χώρας είχε επηρεαστεί το προηγούμενο καλοκαίρι από εβδομάδες διαδηλώσεων που οδήγησαν στη φυγή της πρώην πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα.

Ο κρίσιμος αυτός τομέας απέφερε 36 δισ. δολάρια το 2024 έναντι 38 το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας μικρή υποχώρηση λόγω πολιτικών προβλημάτων.

Loading

Play