Μπλίνκεν: Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή δεν ωφελεί κανέναν

Μπλίνκεν: Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή δεν ωφελεί κανέναν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε άλλες χώρες να αποστείλουν μέσω διπλωματικών καναλιών στο Ιράν το μήνυμα ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν συνιστά συμφέρον τους, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση ως ενδεχόμενη «κρίσιμη στιγμή» για την περιοχή.

Ο κ. Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει καταβάλει «εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, κατά τη διάρκεια των 24 ωρών της ημέρας» προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια αντίποινα που φέρεται να προετοιμάζει η Τεχεράνη κατά του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, την προηγούμενη εβδομάδα.

«Όλα τα μέρη πρέπει να αποφύγουν την κλιμάκωση», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την Αυστραλή ομόλογό του, Πένι Γουόνγκ, στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Όλα τα μέρη πρέπει να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις εντάσεις. Η κλιμάκωση δεν ωφελεί κανέναν. Θα οδηγήσει σε περισσότερες συγκρούσεις, περισσότερη βία και αυξημένη ανασφάλεια».

Το Ιράν, το οποίο κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια την προηγούμενη Τετάρτη, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει «σκληρή τιμωρία» του εβραϊκού κράτους για την εν λόγω δολοφονία και για την εξόντωση ενός εκ των ηγετικών στελεχών της λιβανικής Χεζμπολά, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό την περασμένη Τρίτη.

Επίσημα, το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, ωστόσο έχει δεσμευτεί να καταστρέψει τη Χαμάς, μετά την ασυνήθιστη επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιες περιοχές της επικράτειάς του την 7η Οκτωβρίου, που λειτούργησε ως ενάρξη του καταστροφικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν από την ομάδα τους που είναι αρμόδια για θέματα εθνικής ασφάλειας σχετικά με τις εξελίξεις, ιδίως για τις απειλές που θέτουν το Ιράν και οι σύμμαχοί του για το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή, σύμφωνα με δήλωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ενημερώθηκαν για την επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ στο Ιράκ και για τα μέτρα που εξετάζονται προκειμένου να προστατευτούν τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και να απαντήσουν σε οποιαδήποτε επίθεση. Τουλάχιστον πέντε αμερικανοί στρατιωτικοί υπέστησαν τραυματισμούς κατά την επίθεση με ρουκέτες εναντίον της βάσης, όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Τους επισημάνθηκε ότι είναι ακόμη «ασαφές» το εάν και πότε θα επιτεθούν το Ιράν και η Χεζμπολά κατά του Ισραήλ.

Επιπλέον, ενημερώθηκαν σχετικά με τις κινήσεις του αμερικανικού στρατού για την υποστήριξη της άμυνας του Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης, καθώς και για τις διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή, ενώ οι προσπάθειες για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς παραμένουν ακόμη σε αδιέξοδο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της αμερικανικής προεδρίας.

Ο κ. Μπλίνκεν είχε νωρίτερα την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, καθώς και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι.

Με δηλώσεις του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μπλίνκεν επανέλαβε την έκκληση προς όλες τις πλευρές να «σπάσουν αυτόν τον κύκλο» της βίας και να προχωρήσουν προς μια συμφωνία…

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play