Μπλίνκεν: «Προτεραιότητα η Μέση Ανατολή για ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ»

Τα ανθρωπιστικά θέματα στη Γάζα θα είναι από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην τρέχουσα επίσκεψή του στην περιοχή, δήλωσε την Κυριακή (04/02) ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν

Ο Αντονι Μπλίνκεν βρίσκεται καθ΄ οδόν προς τη Μέση Ανατολή σε ένα ταξίδι που θα περιλαμβάνει στάσεις στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, στο Κατάρ, στη Σαουδική Αραβία και στη Δυτική Όχθη αυτή την εβδομάδα.

propoli

Μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες του Μπλίνκεν σε αυτό το ταξίδι θα είναι η διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους της Γάζας που βρίσκονται σε δεινή θέση έπειτα από μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών ως απάντηση στην πολυαίμακτη επίθεση της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ανάγκες του παλαιστινιακού λαού θα είναι σε εξέχουσα θέση“, δήλωσε ο Σάλιβαν στο δίκτυο CBS κάτι που σημαίνει ότι η υπέρ το δέον σκληρότητα του Ισραήλ έχει προβληματίσει ακόμα και τις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων που πήρε η Χαμάς στη διάρκεια της επίθεσής της, περιλαμβανομένων Αμερικανών ομήρων, και μια ανθρωπιστική παύση που θα τη συνοδεύει, είπε ο Σάλιβαν.

Είναι προς το συμφέρον εθνικής ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα πιέζουμε γι΄αυτό αδιάκοπα”, είπε ο Σάλιβαν. “Άρα αυτό είναι υψίστης σημασίας για εμάς”.

Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Χαμάς σε ό,τι αφορά μια τέτοια συμφωνία, είπε ο Σάλιβαν, σημειώνοντας πως οι Ισραηλινοί έχουν καταθέσει μία πρόταση.

Δείτε επίσης: Εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο ανοικτά της Υεμένης

Loading