Ανάλυση των πρόσφατων δηλώσεων του Κιθ Κέλογκ σχετικά με την Ουκρανία και τις ειρηνευτικές προτάσεις που εξετάζονται. Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η πρόσφατη δήλωση του ειδικού απεσταλμένου της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, στους Times του Λονδίνου. Ο Αμερικανός πρώην στρατηγός πρότεινε ότι, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, η Ουκρανία θα μπορούσε να διαιρεθεί παρόμοια με το Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο χωρίστηκε σε ζώνες ελέγχου από τις μεγάλες δυνάμεις. Αντί του Τείχους, θα λειτουργήσει ο ποταμός Δνείπερος ως φυσικό σύνορο, διαχωρίζοντας την Ουκρανία στα δύο. Στα δυτικά, θα βρίσκεται μια στρατιωτική δύναμη εγγυητών που θα περιλαμβάνει αγγλογαλλικές δυνάμεις, ενώ στα ανατολικά θα παραμείνουν οι ρωσικές δυνάμεις.
Σημαντική είναι η διευκρίνιση που έκανε ο Κέλογκ αμέσως μετά τη συνέντευξή του, αναφέροντας ότι τα λεγόμενά του παρερμηνεύτηκαν και ότι αναφερόταν σε μια δύναμη ανθεκτικότητας και όχι σε διαίρεση της Ουκρανίας. Ο Κέλογκ θεωρεί ότι η πρόταση δεν είναι προκλητική για τη Ρωσία, ενώ θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις επιδιώξεις της Μόσχας.
Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην Ουκρανία, καθώς η προοπτική οποιασδήποτε διαίρεσης της επικράτειάς της είναι απλώς απαράδεκτη για την κυβέρνηση του Κιέβου. Η επιμονή της Ουκρανίας να απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία που θα προέβλεπε παραχωρήσεις εδάφους δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται η χώρα. Παρά τις διπλωματικές κινήσεις των ΗΠΑ και τις διαφορετικές στρατηγικές προσέγγισης στο Ουκρανικό, οι προτάσεις για ειρηνικές συμφωνίες που περιλαμβάνουν παραχωρήσεις εδάφους φαίνεται να επανέρχονται διαρκώς.
Καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει τεταμένη και οι προοπτικές για μια διαρκή ειρηνική λύση είναι αβέβαιες, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αναμένοντας να δει εάν θα υπάρξει πρόοδος ή αν η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
Πηγή περιεχομένου: in.gr