Μπορέλ: Με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο η οριοθέτηση ΑΟΖ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ με αφορμή την επίσκεψη του στην Κύπρο τοποθετήθηκε σχετικά με την οριοθέτηση των ΑΟΖ, η οποία πρέπει να γίνει με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κ. Μπορέλ στη συζήτη του με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη πως «Το μήνυμά μου είναι ένα μήνυμα ισχυρής αλληλεγγύης. Οι ανησυχίες της Κύπρου, οι δικές σας ανησυχίες, είναι και ανησυχίες της ΕΕ»,

propoli

«Σε σχέση με τις τουρκικές γεωτρήσεις η ΕΕ συνεχώς επιδεικνύει την αταλάντευτη υποστήριξή της και αλληλεγγύη της με την Κύπρο όπως έχει εκφρασθεί σε διάφορα συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και πιο πρόσφατα στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τον Μάιο και επίσης δια μέσου απτών μέτρων που έχουν ληφθεί», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε «θεωρώ ότι πρέπει επίσης να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε – και γνωρίζω ότι και εσείς ενδιαφέρεστε πολύ γι αυτό – να βελτιώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια κλιμάκωση η οποία θα ήταν επιζήμια για όλους μας».

Γι αυτό πρέπει να συζητηθεί καλή τη πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας η οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, τόνισε.

 «Στο τέλος της ημέρας πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε καλοί γείτονες και γι αυτό και δημιουργήθηκε η ΕΕ, για να υποστηρίξει τις καλές γειτονικές σχέσεις και να βρίσκει λύσεις μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων», συμβούλευσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Έτσι, «χαιρετίζουμε την πρόσκληση από την Κυβέρνηση της Κύπρου προς την Τουρκία να διαπραγματευτούν με καλή πίστη για την θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των αντίστοιχων ακτών τους και θα εμπλακούμε και εμείς γιατί η περιφερειακή σταθερότητα αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ», εγγυήθηκε ο κ. Μπορέλ.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με την δική σας συμβολή, θα βοηθήσει να διασαφηνιστούν οι επιλογές και το πως προχωρούμε έτσι ώστε να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα και να βελτιωθούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία».

Δείτε ακόμη:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Αγιά Σοφιά δε θα γίνει τζαμί

Loading