Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδιώξει στενότερη σχέση με την Κίνα, παρά τις πολλές διαφορές ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Πεκίνο, υποστήριξε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.
«Στην ΕΕ, χαρακτηρίζουμε την Κίνα εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο ταυτόχρονα. Και στις τρεις αυτές διαστάσεις χρειαζόμαστε ισχυρούς, βιώσιμους διαύλους επικοινωνίας με το Πεκίνο. Η αποσύνδεση είναι ο λάθος δρόμος», σημείωσε ο κ. Μάας πριν από την ψηφιακή σύνοδό του με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.
Η προειδοποίηση του Βερολίνου εναντίον της αποσύνδεσης με το Πεκίνο είναι γενικά συνεπής με την προσέγγισή του, που αποκλείει τους αποκλεισμούς, μη εξαιρουμένης της Κίνας, παρά τις αμοιβαίες διαφορές απόψεων.
Τον περασμένο μήνα, η Κίνα υπέστη έναν κύκλο συντονισμένων κυρώσεων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Βρετανία και τον Καναδά εξαιτίας των καταγγελιών περί καταναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων, μειονοτικών μουσουλμάνων, στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ, που το Πεκίνο διαψεύδει.
Η Κίνα δεν εγκρίνει τη χάραξη νέων ιδεολογικών διαχωριστικών γραμμών, ενώ εναντιώνεται ακόμα περισσότερο στην ένταξη σε «μικρές κλίκες» και στην αυθαίρετη επιβολή κυρώσεων με βάση λαθεμένες πληροφορίες, τόνισε ο Λι.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα ανέφεραν στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο πως μοιράζονται σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιντζιάνγκ. Οι δύο άνδρες ανακοίνωσαν επίσης ότι ΗΠΑ και Ιαπωνία θα επενδύσουν στην τεχνολογία και θα δημιουργήσουν νέες εφοδιαστικές αλυσίδες ειδικά για τους ημιαγωγούς.
Την επόμενη εβδομάδα, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ θα είναι οι οικοδεσπότες στην τακτική κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων της Γερμανίας και της Κίνας, που θα γίνει ψηφιακά.