Η σύγχυση που επικρατεί εδώ και καιρό ως προς το Brexit, την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση στο χαμηλότερο από ποτέ ποσοστό εκείνων στην Αυστρία που υποστηρίζουν αντίστοιχα μία έξοδο της χώρας τους από την Ένωση, όπως διαπιστώνεται σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ΑΕΕΠ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, για πρώτη φορά από την έναρξη παρόμοιων δημοσκοπήσεων από την ΑΕΕΠ το 1995 (χρονιά της πλήρους ένταξης της Αυστρίας στην ΕΕ), το ποσοστό εκείνων που δεν γνωρίζουν εάν η χώρα θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ ή να παραμείνει σε αυτή, είναι μεγαλύτερο από εκείνο των σταθερών υποστηρικτών μίας εξόδου της.
Συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες απαντούν “δεν γνωρίζω” σε ποσοστό 16%, έναντι ποσοστού μόλις 10% εκείνων που επικροτούν μία έξοδο από την ΕΕ, με το ποσοστό των υποστηρικτών της παραμονής στην Ένωση να παραμένει αμετάβλητα ιδιαίτερα υψηλό, όπως τα τελευταία χρόνια, και να καταγράφεται στο 74% στη δημοσκόπηση.
Μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2016 για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μειωνόταν σταδιακά στην Αυστρία το ποσοστό εκείνων που υποστήριζαν αντίστοιχα μία έξοδο της χώρας τους από την Ένωση.
Κατανοώντας προφανώς αυτή την διαγραφόμενη τάση, στροφή 180 μοιρών είχε κάνει τον Ιούλιο του 2016 ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο τότε υπαρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, υποψήφιός του στις αυστριακές προεδρικές εκλογές του 2016 και σημερινός αρχηγός του, ο οποίος ξαφνικά εκτιμούσε πως μία έξοδος της Αυστρίας θα αποτελούσε “λάθος”, ενώ έως τότε ο ίδιος ζητούσε επιτακτικά ένα δημοψήφισμα για έξοδο της Αυστρίας από την ΕΕ.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ελευθέρων ως προς την σχέση τους με την ΕΕ, την οποία απέρριπταν συστηματικά, ένα κορυφαίο στέλεχός τους — προφανώς για λόγους άκρατης καιροσκοπίας– τασσόταν υπέρ της συμμετοχής της Αυστρίας στην ΕΕ.
Μάλιστα ο Νόρμπερτ Χόφερ δήλωνε πως δεν θέλει μία έξοδο από την ΕΕ “γιατί αυτό θα ήταν λάθος” και πως επιθυμεί “μία ισχυρή Αυστρία μέσα σε μία ισχυρή ΕΕ”, καθώς αυτός είναι, κατά την άποψή του, “ο ιδανικός και σωστός δρόμος”.
Χαρακτηριστικό ήταν, πως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, δημοσκόπηση της ΑΕΕΠ κατέγραφε στην Αυστρία τον Ιούνιο 2016 ένα ποσοστό 23% υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, το οποίο ήταν ήδη κατά οκτώ μονάδες χαμηλότερο από εκείνο που είχε καταγράψει ανάλογη δημοσκόπησή της ένα μήνα νωρίτερα με την ευκαιρία της “Ημέρας της Ευρώπης”.
Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής, Πάουλ Σμιντ, οι αναταράξεις στη Βρετανία από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και μετά αντανακλούν στις τοποθετήσεις των Αυστριακών απέναντι στην έξοδο ή όχι της χώρας τους από την ΕΕ.
Σημαντικό εκτιμάται το γεγονός πως στις συνολικά σχεδόν 60 δημοσκοπήσεις που έχει διενεργήσει η Εταιρεία από την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Ιανουαρίου 1995, σε όλες, και παρά τις διάφορες διακυμάνσεις, η πλειονότητα τασσόταν πάντα υπέρ της συνέχισης της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ, με τον μέσο όρο (από όλες τις δημοσκοπήσεις) των υποστηρικτών να βρίσκεται στο 70% και των αντιπάλων στο 20%, με το χαμηλότερο να καταγράφεται με ένα 10% στην τωρινή δημοσκόπηση.
Η μεγαλύτερη υποστήριξη των αυστριακών πολιτών στην συμμετοχή της Αυστρίας στην ΕΕ είχε καταγραφεί σε ανάλογη δημοσκόπηση το καλοκαίρι του 2002, με ένα ποσοστό 80%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό για μία έξοδό της ήταν το 33% που προέκυψε σε δημοσκόπηση το 2008.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο δημοψήφισμα που είχε διενεργηθεί στην Αυστρία πριν 25 χρόνια, τον Ιούνιο του 1994, ως προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το ποσοστό του “Ναι” είχε ανέλθει στο 66,6% και υπήρξε το υψηλότερο που επιτεύχθηκε ποτέ σε δημοψήφισμα για την ένταξη μιας χώρας.