Χάος στο Μπανγκλαντές: Αποκλειστικά πλάνα της POLITIC από την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας

Χάος στο Μπανγκλαντές: Αποκλειστικά πλάνα της POLITIC από την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε μερικές από τις χειρότερες βιαιότητες από την ίδρυση του νοτιοασιατικού έθνους.

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Μπανγκλαντές. Μάλιστα, η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σεΐχ Χασίνα παραιτήθηκε του αξιωμάτός της και εγκατέλειψε τη χώρα με ελικόπτερο με προορισμό την Ινδία, την ώρα που διαδηλωτές εισέρχονταν στο πρωθυπουργικό μέγαρο, όπως ανέφερε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Δείτε τα αποκλειστικά πλάνα της POLITIC

Ακολούθως, ο αρχηγός του στρατού του Μπανγκλαντές στρατηγός Γουάκερ-Ουζ-Σαμάν ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι «θα σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση» μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα, η οποία εγκατέλειψε την χώρα.

«Θα σχηματίσουμε προσωρινή κυβέρνηση», δήλωσε ο στρατηγός στο πλαίσιο του διαγγέλματος που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Τουλάχιστον 300 νεκροί

Ο απολογισμός των διαδηλώσεων στο Μπανγκλαντές έφθασε την Δευτέρα τους τουλάχιστον 300 νεκρούς, αφού 94 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες, Κυριακή, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές της κυβέρνησης, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο απολογισμός αυτός βασίζεται στα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από την αστυνομία, αξιωματούχους και γιατρούς σε νοσοκομεία.

Ακόμη, η κυβέρνηση διέταξε απαγόρευση της κυκλοφορίας επ’ αόριστον. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται ένα τέτοιο μέτρο από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, τον περασμένο μήνα. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης τριήμερη πανεθνική αργία από σήμερα Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται πως οι διαδηλωτές απέκλεισαν την Κυριακή μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, με τους φοιτητές να ξεκινούν μια κινητοποίηση «πολιτικής ανυπακοής», πιέζοντας έτσι για την παραίτηση της κυβέρνησης. Οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Τονίζεται πως οι διαμαρτυρίες εκδηλώθηκαν αρχικά, πριν από ένα μήνα, λόγω της οργής των φοιτητών κατά των αμφιλεγόμενων ποσοστώσεων που παραχωρούν το 30% των κυβερνητικών θέσεων εργασίας στις οικογένειες εκείνων που πολέμησαν για την ανεξαρτησία από το Πακιστάν.

Μπλόκο σε Facebook και WhatsApp


Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, η κυβέρνηση απέκλεισε την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και WhatsApp δεν ήταν διαθέσιμες, ούτε μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης. Οι αρχές έδωσαν οδηγίες στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών να διακόψουν το δίκτυο 4F μέχρι νεωτέρας και «μόνο το 2G θα είναι διαθέσιμο» ανέφερε ένα απόρρητο κυβερνητικό υπόμνημα που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είχαν προειδοποιηθεί ότι θα ακυρωθούν οι άδειές τους εάν δεν συμμορφωθούν με τις κυβερνητικές εντολές.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Ουάκερ-Ουζ-Ζαμάν, έδωσε εντολή στους αξιωματικούς να διασφαλίσουν την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων καθώς και των σημαντικών κρατικών εγκαταστάσεων, κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Ο στρατός του Μπανγκλαντές είναι το σύμβολο της εμπιστοσύνης του λαού. Ο στρατός είναι πάντα εδώ και θα είναι πάντα εδώ για (να προασπιστεί) τα συμφέροντα του λαού και τις ανάγκες του κράτους» ανέφερε ο στρατηγός, καλώντας τους αξιωματικούς να είναι σε επιφυλακή για τις «διάφορες φήμες» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και να εκτελούν τα καθήκοντά τους με εντιμότητα, ακεραιότητα και δικαιοσύνη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Loading

Play