Χιλή: Τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα των ταραχών, η οργή δεν καταλαγιάζει

Χιλή: Τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα των ταραχών, η οργή δεν καταλαγιάζει

Η ειρηνική πορεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, που συγκεντρώθηκαν για άλλη μια φορά χθες στο κέντρο του Σαντιάγο για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την πολιτική της συντηρητικής κυβέρνησης και για τις κοινωνικές ανισότητες, ακολουθήθηκε από συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και αστυνομικούς, την πυρπόληση του ιστορικού κτιρίου του πρυτανείου ενός πανεπιστημίου και τη λεηλασία μιας εκκλησίας.

Περίπου 75.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον δήμο της πρωτεύουσας, συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην πλατεία Ιταλίας.

Η ειρηνική πορεία ολοκληρώθηκε στην Πλατεία Μπακεδάνο, στο κέντρο της πόλης. Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη από τη 18η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα La Tercera.

Οι κινητοποιήσεις εναντίον της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο, την οποία αναγκάστηκε να ακυρώσει ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, μετατράπηκαν σε τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας από τη 18η Οκτωβρίου. Οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις προβάλλουν διάφορα αιτήματα – υψηλότερους μισθούς και συντάξεις, καλύτερο σύστημα υγείας, υψηλότερους φόρους για τους πολίτες με τα μεγαλύτερα εισοδήματα, μεταξύ άλλων – και καταγγέλλουν τις κοινωνικές ανισότητες.

Οι κινητοποιήσεις έχουν αμαυρωθεί από εκτεταμένα επεισόδια – ταραχές, λεηλασίες, πυρπολήσεις καταστημάτων – με τουλάχιστον είκοσι νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Οι υλικές ζημιές υπολογίζεται ότι φθάνουν σε αξία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Στο περιθώριο της χθεσινής πορείας, μια μερίδα διαδηλωτών πυρπόλησε ιστορικό κτίριο στο Πανεπιστήμιο Πέδρο δε Βαλβίδια, ενώ μια άλλη ομάδα λεηλάτησε την κοντινή εκκλησία Parroquia de La Asunción, παίρνοντας πάγκους για να τα τους μετατρέψουν σε οδοφράγματα.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος Πινιέρα ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για την αποκατάσταση «της δημόσιας τάξης», που προβλέπει την επιβολή αυστηρότερων ποινών σε βάρος όσων λεηλατούν, κρύβουν τα πρόσωπά τους ή στήνουν οδοφράγματα.

Ο πρόεδρος της Χιλής, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, κατέβαλε προσπάθειες για να τερματίσει τις κινητοποιήσεις ανακοινώνοντας κοινωνικά μέτρα, όπως την αύξηση του κατώτερου μισθού και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα, ενώ προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Οι κινήσεις του όμως δεν μοιάζουν να ικανοποιούν το κίνημα διαμαρτυρίας, που πλέον ζητεί αναθεώρηση του Συντάγματος.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play