Χιλιάδες διαδηλωτές στη Μ. Βρετανία εκφράζουν την αντίθεσή τους στο ρατσισμό και την ισλαμοφοβία

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Μ. Βρετανία εκφράζουν την αντίθεσή τους στο ρατσισμό και την ισλαμοφοβία

«Στοπ στην άκρα δεξιά»: Επετειακές διαδηλώσεις συγκέντρωσαν χιλιάδες ανθρώπους την Τετάρτη το βράδυ σε πολλές πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι πολίτες αντιδρούν στις ακραίες ενέργειες της δεξιάς, οι οποίες έχουν ενταθεί μετά τη δολοφονία τριών κοριτσιών.

Από νωρίς το πρωί, οι αστυνομικές δυνάμεις εξέφραζαν ανησυχίες για επικείμενες ρατσιστικές και ισλαμοφοβικές παρελάσεις καθώς και για πιθανές εκρήξεις βίας, ιδιαίτερα εναντίον τζαμιών και ξενοδοχείων που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Ωστόσο, χθες το βράδυ, μετά από μία εβδομάδα έντονων συγκρούσεων, «οι διαδηλωτές κατά του μίσους αντέτειναν τη δράση των υπερβολικά βίαιων ακραίων», αναφέρεται στην πρώτη σελίδα του σημερινού τεύχους της εφημερίδας The Daily Mail.

Στο βορειοανατολικό Λονδίνο, όπου υπήρχε φόβος για διαδήλωση των ακροδεξιών στο Γουόλθαμστοου, πλήθος πολιτών, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, συγκεντρώθηκε σε εκατοντάδες.

Μέλη της ένωσης Αντισταθείτε Στον Ρατσισμό (Stand Up To Racism) και κάτοικοι, μερικοί εκ των οποίων κρατούσαν παλαιστινιακή σημαία, παρουσίασαν πλακάτ που δήλωναν «Στοπ στην άκρα δεξιά» και «Πρόσφυγες καλωσορίσατε».

«Πιστεύω πως είναι σημαντικό να είσαι παρών για τους φίλους σου και τους γείτονές σου», δήλωσε 58χρονη διαδηλώτρια.

Ο Άντι Βαλεντάιν, υπεύθυνος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας για την ασφάλεια, μετέφερε την εκτίμησή του προς τις κοινότητες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, αναγνωρίζοντας το πνεύμα αλληλεγγύης που επιδείχθηκε.

Στο Μπέρμιγχαμ δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά σε κέντρο παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες. Σε βίντεό τους ακούγεται να φωνάζουν «Να το πούμε δυνατά και καθαρά, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ». Πολλοί κρατούσαν πλακάτ με μήνυμα ότι «Ο φασισμός δεν είναι ευπρόσδεκτος».

Στο Μπράιτον, χιλιάδες συμμετείχαν σε «ειρηνική» διαδήλωση, σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία.

Άλλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όπως το Μπρίστολ, το Λίβερπουλ, το Σέφιλντ, το Νιουκάσλ, και την Οξφόρδη, όλες αυθαίρετες και ειρηνικές.

Παρά τις ειρηνικές συγκεντρώσεις, υπήρξαν κάποιες σποραδικές εντάσεις, όπως στην πόλη Όλντερσοτ, όπου η αστυνομία παρενέβη για να απομακρύνει διαδηλωτές που φώναζαν «Σταματήστε τα σκάφη» αναφερόμενοι στους πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα.

Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ επαίνεσε την αποστολή των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίοι βρίσκονται παρόντες για να προστατεύσουν και να υποστηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες.

Οι διαδηλώσεις διεξήχθησαν υπό ισχυρή αστυνομική προστασία, με τις αρχές να προειδοποιούν τους ταραξίες ότι δεν θα επιτραπεί η επανάληψη των καταστροφών των τελευταίων ημερών.

Περισσότεροι από 400 έχουν συλληφθεί από την αρχή των συγκρούσεων την περασμένη εβδομάδα, με πάνω από 120 άτομα να έχουν αντιμετωπιστεί νομικά. Οι πρώτες καταδίκες έχουν επίσης σημειωθεί.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, σχολιάζοντας την κατάσταση, σημείωσε ότι «Έτσι αναλαμβάνουμε άμεσες δράσεις», προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει αυστηρή απάντηση στους ταραξίες.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αρχής Ματ Τζιούκς ενημέρωσε ότι δεν αποκλείεται η κλήση αντιτρομοκρατικών νόμων ενάντια σε ορισμένα βίαια επεισόδια.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, η Βρετανία έχει γίνει μάρτυρας σκηνών ρατσιστικής βίας, οι οποίες προκλήθηκαν αρχικά από αναληθείς φήμες για τον δράστη της δολοφονίας τριών κοριτσιών.

Ο ύποπτος παρουσιάζεται ως μουσουλμάνος πρόσφυγας, όταν στην πραγματικότητα κατάγεται από την Ουαλία και η οικογένειά του προέρχεται από τη Ρουάντα, σύμφωνα με βρετανικά μέσα.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, τζαμιά και ξενοδοχεία έχουν γίνει στόχοι επιθέσεων, με δεκάδες αστυνομικούς να έχουν τραυματιστεί.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πώς θα κινητοποιήσει 6.000 επιπλέον αστυνομικούς εξειδικευμένων σε θέματα δημόσιας τάξης, ενώ θα διατεθούν 567 θέσεις σε φυλακές για την κράτηση των ταραξιών.

Δημοσκόπηση από τη Savanta αποκάλυψε ότι το 67% των Βρετανών είναι ανήσυχοι για την άνοδο της άκρας δεξιάς. Εξάλλου, άλλη δημοσκόπηση από τη YouGov κατέδειξε ότι το 51% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η μετανάστευση είναι η κύρια πρόκληση για τη χώρα, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία δέκα χρόνια.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play