Οι παγκόσμιοι ηγέτες που συναντώνται στην Γλασκώβη της Σκωτίας στην διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 θα δεσμευτούν σήμερα, στη δεύτερη ημέρα της συνόδου τους, για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών ως το 2030.
Βέβαια, αυτή η δέσμευσή τους κρίνεται πολύ μακρινή από τους υπέρμαχους της προστασίας του περιβάλλοντος, υπό την έννοια ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη η αποψίλωση των δασών να σταματήσει όσο το συντομότερα δυνατόν.
Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία φιλοξενεί τη διάσκεψη για το κλίμα, η κοινή αυτή δήλωση θα υιοθετηθεί από περισσότερες από 100 χώρες, στις οποίες βρίσκεται το 85% των παγκόσμιων δασών, μεταξύ των οποίων το αρκτικό δάσος του Καναδά, το δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία ή ακόμη το τροπικό δάσος στην λεκάνη του Κονγκό.
Η πρωτοβουλία αυτή που θα λάβει δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση 19,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (16,5 δισεκατομμύρια ευρώ) είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί ο στόχος να περιοριστεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας της γης κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί – στην συντριπτική πλειοψηφία της – πως εάν ξεπεραστεί το παραπάνω όριο τότε τα προβλήματα (για να το θέσουμε ήπια) που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα από την κλιματική αλλαγή θα είναι πρωτοφανή.
“Αυτά τα εξαιρετικά οικοσυστήματα –αυτοί οι καθεδρικοί της φύσης– είναι οι πνεύμονες του πλανήτη μας” αναμένεται να δηλώσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις υπηρεσίες Τύπου του.
Υπενθυμίζουμε πως τα δέντρα του πλανήτης μας απορροφούν σημαντικό μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα τόσο με φυσικό τρόπο όσο και από τις μηχανές εσωτερικής καύσης, κάτι που συμβάλλει στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας μέσω του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Τα δάση “έχουν ζωτική σημασία για την ίδια την επιβίωσή μας”, θα προσθέσει. Ωστόσο μειώνονται με “ανησυχητικό ρυθμό” 27 γηπέδων του ποδοσφαίρου κάθε λεπτό, αναμένεται να προσθέσει ο κ. Τζόνσον κατά τη σύνοδο για το κλίμα.
Μεταξύ αυτών που θα δεσμευτούν βρίσκονται η Βραζιλία και η Ρωσία, χώρες που επικρίνονται για την επιτάχυνση της αποψίλωσης των δασών στην επικράτειά τους, όπως και οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Αυστραλία ή η Γαλλία.
Οι… φιλοδοξίες της Βραζιλίας
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας υπό τον ακροδεξιό, αρνητή του κορονοϊού προέδρου Μπολσονάρου, η οποία δέχεται κριτική για την περιβαλλοντική της πολιτική, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, με αφορμή την COP26 πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών CO2 και για την καταπολέμηση της αποψίλωσης.
“Παρουσιάζουμε έναν κλιματικό στόχο που είναι πιο φιλόδοξος, καθώς θα αυξήσουμε από το 43% στο 50% ως το 2030” τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αποσκοπούμε στην επίτευξη “ουδετερότητας άνθρακα ως το 2050“, ανακοίνωσε ο Βραζιλιάνος υπουργός Περιβάλλοντος Ζοακίμ Λέιτε.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2070. Η ανακοίνωση αυτή αναμενόταν με ιδιαίτερη αγωνία καθώς η Ινδία βρίσκεται στην τέταρτη θέση στον κατάλογο των περιοχών που έχουν τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ προηγούνται η Κίνα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες που συναντώνται στην COP26 να πράξουν και να σταματήσουν το “μπλα μπλα” σε διαδήλωση που έγινε στη Γλασκώβη.
Οι επικεφαλής περισσότερων από 30 εταιρίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως οι Aviva ή Axa, θα δεσμευτούν επίσης να μην επενδύουν πλέον στις δραστηριότητες που συνδέονται με την αποψίλωση, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.
Σήμερα σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές προέρχονται από δραστηριότητες, όπως η γεωργία ή η δασική βιομηχανία.
Η νέα δέσμευση κατά της αποψίλωσης απηχεί την “Δήλωση της Νέας Υόρκης για τα Δάση” του 2014, όταν πολλές χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν κατά το ήμισυ την αποψίλωση το 2020 και να τερματιστεί το 2030.
Ωστόσο για μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, ο στόχος για το 2030 είναι υπερβολικά μακρινός και δίνει το πράσινο φως για “μια επιπρόσθετη δεκαετία αποψίλωσης”.
“Σκάβουμε οι ίδιοι τους τάφους μας”
Η δέσμευση αυτή θα γίνει την επομένη της έκκλησης που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για “να σωθεί η ανθρωπότητα” ενώπιον περίπου 120 ηγετών και χιλιάδων μελών αντιπροσωπειών και παρατηρητών που συναντώνται στην Γλασκώβη για τη διάσκεψη αυτή διάρκειας δύο εβδομάδων για το κλίμα.
“Αρκετά με το να σκοτώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς με τον άνθρακα. Αρκετά με το να μεταχειριζόμαστε την φύση ως αποχωρητήριο. Αρκετά με το να καίμε, να κάνουμε γεωτρήσεις και εξορύξεις ακόμη βαθύτερα. Σκάβουμε οι ίδιοι τους τάφους μας“, προειδοποίησε ο Γκουτέρες κατά την έναρξη της COP26.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, προειδοποίησε παράλληλα για την “ανεξέλεγκτη” οργή των νέων γενεών που θα προκαλέσει μια αποτυχία αυτής της COP26, έξι χρόνια μετά την επιτυχημένη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Αρνητικό μήνυμα από τη Ρώμη: στην σύνοδο κορυφής της G20 το περασμένο σαββατοκύριακο, οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, οι οποίες ευθύνονται για σχεδόν το 80% των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την ουδετερότητα άνθρακα, παραπέμποντας “στα μέσα του αιώνα”.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, όρισε στόχο να επιτύχει την ουδετερότητα άνθρακα το 2060 και ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ δεν μετέβη στην Γλασκώβη.
- Χτύπημα της Ουκρανίας στη Ρωσία με την χρήση αμερικανικών πυραύλων ATACMS
- Η Kaizen Gaming αναγνωρίζεται με 13 βραβεία στα HR Awards 2024 για τη στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού της
- Διαγραφή Σαμαρά: Ζυμώσεις για τη δημιουργία νέου κόμματος
- Τραμπ προτείνει τον Σον Ντάφι για υπουργό Μεταφορών: Από την τηλεόραση στο υπουργικό αξίωμα
- Ο Φουκώ και η Σχέση του με τον Χέγκελ
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr