Covid-19: Οι αφρικανικές χώρες παίρνουν μέτρα, με τους κατοίκους να φοβούνται ότι θα λιμοκτονήσουν

Covid-19: Οι αφρικανικές χώρες παίρνουν μέτρα, με τους κατοίκους να φοβούνται ότι θα λιμοκτονήσουν

Το μέτρο του περιορισμού των κατοίκων στα σπίτια τους, που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή στη Ρουάντα και σε τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, εξετάζουν και άλλες χώρες της Αφρικής, την ώρα που η Τυνησία διέταξε τον στρατό να βγει στους δρόμους για να επιβάλει στον κόσμο να τηρήσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στην Τυνησία έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 89 κρούσματα της ασθένειας Covid-19. Από την περασμένη εβδομάδα στη χώρα επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας κα από χθες οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν έξω μόνο για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης.

Στη Λ.Δ. του Κονγκό, στο Λουμούμπασι των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, τα πάντα έχουν παραλύσει: όλα τα καταστήματα έκλεισαν (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που πουλούν τρόφιμα), οι δρόμοι ερήμωσαν, κανένα όχημα δεν κυκλοφορεί για τις επόμενες 48 ώρες, κατ εντολή του κυβερνήτη της επαρχίας Άνω Κατάνγκα. Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2 δύο επιβάτες μιας πτήσης που έφτασε στη πόλη την Κυριακή από την Κινσάσα. Στο αεροπλάνο, που εκτελούσε τακτικό δρομολόγιο, επέβαιναν συνολικά 77 άνθρωποι.

Τα 30 κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τις 10 Μαρτίου στη Λ.Δ. του Κονγκό ήταν όλα στην Κινσάσα, την πρωτεύουσα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει στο μεταξύ. Τέσσερις βουλευτές ζήτησαν να επιβληθεί καραντίνα στην πρωτεύουσα και να απομονωθεί η πόλη από την υπόλοιπη χώρα για να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός. Αργότερα σήμερα πρόκειται να γίνει μια σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο για το θέμα αυτό.

Στη Δυτική Αφρική, οι πρόεδροι της Σενεγάλης Μάκι Σαλ και της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά ενδέχεται να ανακοινώσουν τη λήψη νέων μέτρων ακόμη και σήμερα, αφού ήδη έχουν διατάξει να κλείσουν τα σύνορα και οι χώροι όπου συναθροίζονται πολλοί άνθρωποι. Στο Ντακάρ, η γενική διεύθυνση της αστυνομίας έχει προετοιμάσει ένα «σχέδιο κινητοποίησης» ώστε να είναι έτοιμοι οι αστυνομικοί στην περίπτωση που αποφασιστεί η απομόνωση ολόκληρων κοινοτήτων. Η Σενεγάλη έχει 67 κρούσματα, αλλά κανέναν θάνατο μέχρι στιγμής.

Στην Μπουρκίνα Φάσο (99 κρούσματα συνολικά), οι αρχές εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν πλήρως την κυκλοφορία για διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων, σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στην κεντρική Αφρική, ο πρόεδρος της Γκαμπόν Αλί Μπόνγκο Οντίμπα ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 7.30 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας. Στο γειτονικό Καμερούν (56 κρούσματα), τα περιοριστικά μέτρα συζητούνται ακόμη. «Ελπίζουμε να μην φτάσουμε στην απομόνωση όλης της χώρας», είπε ο υπουργός Υγείας, Δρ. Μαλαχίε Μαναούντα.

Η Ρουάντα (17 κρούσματα) απαγόρευσε από το βράδυ του Σαββάτου όλες τις μη απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις. «Δύο εβδομάδες χωρίς δουλειά σε μια πόλη όπου όλα είναι πανάκριβα, αυτό είναι θανατική καταδίκη», είπε θορυβημένος ένας οδηγός μοτοταξί, ο 29χρονος Αλφόνς.

Από την Παρασκευή, το 1,3 εκατ. κάτοικοι του Μαυρίκιου, που απέχει περίπου 1.800 χιλιόμετρα από τα ανατολικά παράλια της Αφρικής, θα πρέπει επίσης να μείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό για διάστημα 14 ημερών.

Στην Αιθιοπία ανακοινώθηκε σήμερα το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων (θα περνούν μόνο φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης) ενώ θα αναπτυχθούν στρατιώτες για να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Αμπίι Άχμεντ. Στη χώρα των 100 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 11 κρούσματα και κανένας θάνατος.

Στη Δυτική Αφρική, οι αρχές της Νιγηρίας προσπαθούν όπως μπορούν να επιβάλουν τα μέτρα, αρχής γενομένης από την απαγόρευση των συγκεντρώσεων. «Διαλυθείτε και γυρίστε στα σπίτια σας. Για το δικό σας καλό. Μην επιστρέψετε αύριο», καλούσε την Κυριακή η αστυνομία τους φιλάθλους και τους πλανόδιους πωλητές έξω από το εθνικό στάδιο στο Σουρουλέρε, μια λαϊκή συνοικία του Λάγκος.

«Τι θα φάμε, τι θα τρώνε οι πελάτες μου;» διερωτήθηκε μια πωλήτρια φρούτων και λαχανικών. «Αγοράζω (το εμπόρευμα) με πίστωση και τώρα δεν μπορώ να το πουλήσω. Πρέπει να επιβιώσουμε, δεν γίνεται να μείνουμε στο σπίτι!», πρόσθεσε αγανακτισμένη η γυναίκα.

«Στην πραγματικότητα, η μερική ή πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την αφρικανική ήπειρο», ανησυχεί η Καμερουνέζα συγγραφέας Καλίξτε Μπεγιάλα. «Τα πρώτα θύματα θα είναι οι άνθρωποι εκείνοι που στερούνται ήδη τα πάντα, θα λιμοκτονήσουν ή, λόγω του υποσιτισμού τους θα γίνουν πιο ευπρόσβλητοι στον ιό», πρόσθεσε, ζητώντας να εφαρμοστούν για την Αφρική άλλου είδους στρατηγικές «που θα ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των λαών μας».

©Πηγή: amna.gr

Loading