CSU: Σε αναζήτηση νέας πορείας για το 2019

CSU: Σε αναζήτηση νέας πορείας για το 2019

Με την παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στο μικρό συνέδριο του κόμματος οι Χριστιανοκοινωνιστές επιχειρούν επανασύνδεση με την Ελλάδα. Στο επίκεντρο και η μελλοντική πορεία για τον «επαναπατρισμό» απογοητευμένων ψηφοφόρων.

Μετά τις απανωτές εκλογικές ήττες, τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε τοπικό επίπεδο, η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση CSU, το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, επιχειρεί στο τριήμερο μικρό συνέδριο, που γίνεται κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, να επαναπροσδιορίσει το πολιτικό του στίγμα και να «επαναπατρίσει» δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του.

Η χρονική συγκυρία είναι σημαντική εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών και των πολλών εκλογικών αναμετρήσεων σε κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας με ισχυρή εκπροσώπηση του εθνολαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» AFD στα τοπικά τους κοινοβούλια.

Παρών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι ευρωεκλογές θα είναι μια σημαντική δοκιμασία για το βαυαρικό κόμμα. Γι αυτό τον λόγο έχει προσκαλέσει δύο ξένους πολιτικούς, τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λέο Βαρντακάρ και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για μια εφ΄όλης της ύλης ενημέρωση για το Brexit και την πορεία της Ελλάδας μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης το CSU είχε σταθεί πολύ επικριτικά απέναντι στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα το 2012 ο Χορστ Ζεεχόφερ, όταν ήταν πρωθυπουργός της Βαυαρίας, είχε απειλήσει ότι θα καταψήφιζε στη γερμανική βουλή το δεύτερο πακέτο βοήθειας σε περίπτωση που η Αθήνα δεν λάμβανε συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά μέτρα. Μάλιστα ο τότε υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ είχε χαρακτηρίσει αποτυχημένες τις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να είναι ο επόμενος Έλληνας πρωθυπουργός και το βαυαρικό κόμμα θέλει να ενημερωθεί για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και να τείνει χείρα «συμφιλίωσης» και να διαβεβαιώσει για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Σε δηλώσεις του στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «το 2019 είναι μια σημαντική χρονιά για την Ευρώπη, η ΝΔ και το CSU που ανήκουν στην μεγάλη πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχουν την υποχρέωση όχι μόνο να αντισταθούν στον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό, αλλά και να ανταποκριθούν στα σύγχρονα κελεύσματα».

Επαναπροσδιορισμός πολιτικής

Περισσότερο από όλα όμως το CSU, στο μικρό συνέδριο που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών στο πρώην μοναστήρι Seeon της Βαυαρίας, καλείται να καταθέσει νέο φύλλο πορείας και να προσδιορίσει την πορεία του ως εταίρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα die Welt ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοκοινωνιστών στην ομοσπονδιακή βουλή, τόνισε ότι CDU και CSU δεν θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στον κεντρώο κοινωνικό χώρο, γιατί αυτό οδηγεί στην έξοδο των ψηφοφόρων προς τα δεξιά και τα αριστερά. «Η Γερμανία δεν πρέπει να αποχαιρετίσει τα καθιερωμένα κόμματα αλλά να τους δώσει νέα πνοή» έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο Ντόμπριντ έκανε παραλληλισμό ανάμεσα στους Πράσινους και το AfD ως κόμματα που προαναγγέλλουν «όλο χαρά» το κύκνειο άσμα των κομμάτων εξουσίας. «Οι Αριστεροί, το AfD ή οι Πράσινοι καλλιεργούν τον φόβο. Οι πρώτοι για την ελεύθερη οικονομία, οι δεύεροι για τους παγκόσμιους ανοιχτούς ορίζοντες και το κόμμα των Πρασίνων για την οικολογία και την τεχνολογία». Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι θέσεις του CSU για το προσφυγικό, που λίγο έλειψε το περασμένο καλοκαίρι να δυναμιτίσει την κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο.

Πηγή: Deutsche Welle

Loading

Play