Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ουσιαστικά επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης χαρακτήρισε τη Σέγκεν ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο μετά το «πράσινο φως» που έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ένταξη της Κροατίας στην στον χώρο Σένγκεν, ο κ. Αβραμόπουλος έστειλε το μήνυμα πως μόνο ενωμένοι μπορούμε να εξασφαλίσουμε έναν ισχυρότερο χώρο Σένγκεν και μια ασφαλέστερη Ευρώπη για τους πολίτες της.
Ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως μόλις η Κροατία γίνει πλήρες μέλος της Σένγκεν, θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του χώρου Σένγκεν και στη διασφάλιση της καλύτερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Εστιάζοντας στη σημασία της ζώνης Σένγκεν, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας ανέφερε πως σήμερα περισσότεροι από 400 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ μπορούν να μετακινούνται μεταξύ 22 κρατών μελών της ΕΕ και 4 χωρών εκτός της ΕΕ, χωρίς να χρειάζεται να υπόκεινται σε ελέγχους στα σύνορα και τόνισε πως είναι ο μεγαλύτερος χώρος ελεύθερης μετακίνησης στον κόσμο. Πρόκειται για έναν χώρο που προσφέρει πολλές ελευθερίες και προνόμια, αλλά συνεπάγεται και μεγάλες ευθύνες, προσέθεσε.
Μιλώντας για τη σημερινή έκθεση της Κομισιόν σχετικά με την πρόοδο της Κροατίας για την ένταξη της στον χώρο Σένγκεν, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως είναι το αποτέλεσμα μιας σχεδόν τετραετούς διαδικασίας παρακολούθησης και αξιολόγησης κατά την οποία η Κροατία πραγματοποίησε συνεχή πρόοδο και προσπάθειες για την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης. «Σήμερα αναγνωρίζουμε και εξάρουμε την Κροατία για αυτό το έργο. Θεωρούμε ότι η Κροατία έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή όλων των επιμέρους τμημάτων του κεκτημένου της Σένγκεν. Τώρα εναπόκειται στο Συμβούλιο να αποφασίσει ομόφωνα την είσοδο της Κροατίας στη Σένγκεν» επισήμανε περαιτέρω ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη η Κροατία να συνεχίσει το έργο της στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα κριτήρια αυτά εξακολουθούν να πληρούνται, διατηρώντας υψηλό επίπεδο επιτήρησης στα εξωτερικά της σύνορα, και συγκεκριμένα στα σύνορα με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Από την πλευρά μας, διαμήνυσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Κροατία».
Επίσης, ανέφερε πως η έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η Κροατία εξακολουθεί να πληρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά την ένταξή της στην ΕΕ που αφορούσαν τους κανόνες της Σένγκεν, ιδίως όσον αφορά στη δικαιοσύνη και στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και επανέλαβε ότι μία ισχυρότερη, πιο προστατευμένη και πιο ανθεκτική Σένγκεν, είναι μία Σένγκεν χωρίς αποκλεισμούς. «Η μελλοντική ένταξη της Κροατίας στη Σένγκεν – αλλά και της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας – γίνεται ακόμη πιο αναγκαία, δεδομένων των σημερινών προκλήσεων της μετανάστευσης και της ασφάλειας» σημείωσε.
Καταληκτικά ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ελπίδα πως με την προσχώρηση της Κροατίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Σένγκεν, «σύντομα θα είμαστε ακόμη καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτές τις προκλήσεις».
Διαβάστε επίσης: Η Επιτροπή ανάβει «πράσινο φως» για την ένταξη της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν