Δανία: Νησί της Βαλτικής «κουνήθηκε» πολλές φορές εντός λίγων ωρών – Ανησυχούν οι επιστήμονες

Μια σειρά δονήσεων κατέγραψαν οι επιστήμονες στο νησί Μπόρνχολμ της Βαλτικής, με τα σενάρια να είναι πολλά σχετικά με την «πηγή» του… κουνήματος.

Σύμφωνα με το Associated Press, αρχικά, είχε θεωρηθεί ότι οι δονήσεις προκλήθηκαν από μικρούς διαδοχικούς σεισμούς. Στη συνέχεια, ωστόσο, οι σεισμολόγοι άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο οι δονήσεις να προήλθαν από ελεγχόμενες εκρήξεις στην Πολωνία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 140 χιλιομέτρων από το νησί.

propoli

Τη Δευτέρα 15 Μαΐου το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας (GEUS), δήλωσε ότι οι δονήσεις «τελικά δεν προκλήθηκαν από σεισμούς, αλλά από κύματα ακουστικής πίεσης από μια άγνωστη πηγή».

«Οι σεισμολόγοι δίνουν πιθανότητες οι μικρές δονήσεις να προέρχονται από μια ελεγχόμενη έκρηξη στην Πολωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις πρώτες αναφορές για δονήσεις στο Μπόρνχολμ», ανέφερε σε δήλωσή του ο φορέας GEUS.

Το περασμένο Σάββατο, Το Ινστιτούτο κοινοποίησε πως είχε λάβει «περισσότερα από 60» μηνύματα από κατοίκους του Μπόρνχολμ, που έκαναν λόγο για «δονήσεις που θυμίζουν κάτι σαν σεισμό», με κύρια χαρακτηριστικά του φαινομένου ένα βαθύ βουητό και αλλεπάλληλες δονήσεις.

Τα δανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δονήσεις του Σαββάτου προκάλεσαν ρωγμές στον τοίχο ενός σπιτιού, ωστόσο δεν υπήρξαν τραυματίες. Το μέγεθος των σεισμικών δονήσεων 2,3 βαθμών Ρίχτερ, υπολογίστηκε από δύο σεισμογράφους στο Μπόρνχολμ, που συλλέγουν δεδομένα όλο το εικοσιτετράωρο.

Το Μπόρνχολμ, είναι ένα βραχώδες νησί στη Βαλτική Θάλασσα, νότια της Σουηδίας, βορειοανατολικά της Γερμανίας και βόρεια της Πολωνίας, το οποίο μετρά σχεδόν 40.000 κατοίκους

Δείτε επίσης: Τουρκία: Τεράστια νίκη του Ερντογάν στις σεισμόπληκτες περιοχές

Loading