Οι αμβλώσεις δεν είναι απαγορευμένες στην Τουρκία. Ωστόσο στην πράξη τα νοσοκομεία αρνούνται να τις κάνουν για «ηθικούς λόγους». Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια de facto απαγόρευση.
«Νόμιζα πως θα ερχόμουν σε ένα κανονικό νοσοκομείο. Αντ´ αυτού όμως ήταν ένα διαμέρισμα στον δεύτερο όροφο ενός τριώροφου σπιτιού. Ένας άντρας με ένα τσιγάρο στο χέρι άνοιξε την πόρτα. Μπήκα σε ένα σπίτι με καθιστικό και κουζίνα. Το μπάνιο στο δωμάτιο των γονιών ήταν ο χώρος όπου γίνονταν οι αμβλώσεις. Το τραπέζι πάνω στο οποίο γίνονταν ήταν βρώμικο και γεμάτο αίματα». Έτσι περιγράφει τον χώρο η Γκιουλ από την περιοχή Αλιμπεκίοϊ της Κωνσταντινούπολης.
Το γεγονός ότι υπάρχουν τέτοιοι χώροι οφείλεται στο ότι ο νόμος επιτρέπει θεωρητικά τις αμβλώσεις μέχρι τη δέκατη εβδομάδα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέχρι την 20η εβδομάδα, ωστόσο στην πράξη τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.
Κανένα από τα νοσοκομεία με τα οποία επικοινώνησε η DW δεν ήταν πρόθυμο να μιλήσει για το θέμα. Το νοσοκομείο Νεφσίρ απάντησε πως προχωρά σε αμβλώσεις μόνο σε περιπτώσεις που απειλείται η υγεία. Αυτό το αποφασίζει πάντοτε ο αρμόδιος γιατρός. Οι ειδικοί πάντως είναι σύμφωνοι πως στην πράξη δεν γίνονται αμβλώσεις και πως υπάρχει ένα είδος άτυπης απαγόρευσης.
Κάθε γυναίκα τουλάχιστον τρία παιδιά…
Η Νουρσέν εργαζόταν επί τριάντα χρόνια ως νοσηλεύτρια. Σήμερα είναι συνταξιούχος. Μιλώντας στην Deutsche Welle παραδέχεται πως «στα κρατικά νοσοκομεία γίνονται όλο και λιγότερες αμβλώσεις. Θεωρητικά λένε στις γυναίκες πως μπορούν να κάνουν, ωστόσο τους δίνουν ημερομηνίες που ξεπερνούν το νόμιμο όριο. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να τις παρεμποδίσουν στην πράξη». Διηγείται μάλιστα την περίπτωση μιας γυναίκας που δεν είχε παντρευτεί και πήγε στο νοσοκομείο για να κάνει έκτρωση. Λίγο αργότερα ένα γιατρός και μια νοσηλεύτρια πήγαν σπίτι της για να την πείσουν να κρατήσει το παιδί και τα κατάφεραν.
Για μια άμβλωση μέχρι την έκτη εβδομάδα μια ιδιωτική κλινική χρεώνει περίπου 900 τουρκικές λίρες. Για κάθε εβδομάδα εγκυμοσύνης παραπάνω χρεώνει 100 τουρκικές λίρες. Μετά τη δέκατη εβδομάδα κοστίζει γύρω στις 1.600 τουρκικές λίρες. Αντιστοιχούν σε περίπου 270 ευρώ.
Σύμφωνα με την Σουλέ Ντουρσούν η οποία εργάζεται στο Ίδρυμα Οικογενειακού Σχεδιασμού και Υγείας, ο λόγος που δεν γίνονται στην πράξη αμβλώσεις είναι για να ευνοηθεί η αύξηση του πληθυσμού. Η Τουρκία γίνεται όλο και πιο συντηρητική και αυτό αντανακλάται και στην πολιτική για την υγεία που ακολουθείται στη χώρα.
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει το 2008 ότι κάθε γυναίκα θα πρέπει να αποκτά τουλάχιστον τρία παιδιά.
Πηγή: DW