Οι αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν στην απέλαση δέκα ατόμων προς το Ελ Σαλβαδόρ, τους οποίους παρουσίασαν ως μέλη των εγκληματικών οργανώσεων Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) και Tren de Aragua, όπως γνωστοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μέσω X.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον σαλβαδοριανό ομόλογό του Ναγίμπ Μπουκέλε, τη στιγμή που οι δύο χώρες ενισχύουν τη συνεργασία τους στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.
«Χθες βράδυ, άλλοι 10 εγκληματίες των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων MS-13 και Tren de Aragua έφθασαν στο Ελ Σαλβαδόρ», ανέφερε ο κ. Ρούμπιο. «Η συμμαχία» ανάμεσα στους κ.κ. Τραμπ και Μπουκέλε είναι «παράδειγμα για την ασφάλεια και την ευημερία» στην κεντρική και στη βόρεια Αμερική, πρόσθεσε.
Η MS-13 και η Tren de Aragua είναι συμμορίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορες χώρες της αμερικανικής ηπείρου. Η πρώτη ιδρύθηκε από σαλβαδοριανούς μετανάστες, ενώ η δεύτερη στη Βενεζουέλα.
Μέχρι τον Μάρτιο, πάνω από 250 άτομα είχαν ήδη απελαθεί από τις ΗΠΑ στο Σαλβαδόρ, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατηγορούνταν από την Ουάσιγκτον ως μέλη συμμοριών που η κυβέρνηση Τραμπ έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατικές» οργανώσεις.
Ανάμεσά τους, ο Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία, σαλβαδοριανός μετανάστης παντρεμένος με Αμερικανίδα, πατέρας ενός μικρού παιδιού, που πλέον βρίσκεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας – η απέλαση του θεωρείται άδικη.
Ο Λευκός Οίκος προχώρησε σε αυτή την πρώτη ομαδική απέλαση δυνάμει του νόμου του 1798 περί «αλλοδαπών εχθρών», που τον περασμένο μήνα είχε εφαρμοστεί μόνο σε περιόδους πολέμου. Ο κ. Τραμπ συνεχάρη τον κ. Μπουκέλε για την υποδοχή και φυλάκιση αυτών των ατόμων.
Ο σαλβαδοριανός πρόεδρος προσφέρθηκε να φυλακίζει έναντι αμοιβής άτομα που απελάνονται από τις ΗΠΑ στη γιγαντιαία φυλακή CECOT, η οποία έχει ονομαστική χωρητικότητα 40.000 θέσεων και επισκέφθηκε η αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κρίστι Νόεμ στα τέλη Μαρτίου.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει τις εξαιρετικά σκληρές συνθήκες κράτησης στη φυλακή αυτή, η οποία έχει καταστεί σύμβολο του αμφιλεγόμενου «πολέμου» του προέδρου Μπουκέλε εναντίον των συμμοριών στη χώρα του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ