Δεκάδες αιχμάλωτοι αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς η Ουκρανία γιορτάζει το Ορθόδοξο Πάσχα

Δεκάδες αιχμάλωτοι αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς η Ουκρανία γιορτάζει το Ορθόδοξο Πάσχα

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο πόλεμος διέκοψε τη ρουτίνα των διακοπών.

Περισσότεροι από 100 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο μιας μεγάλης πασχαλινής ανταλλαγής με τη Ρωσία, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος την Κυριακή, καθώς οι Ορθόδοξοι Ουκρανοί γιόρτασαν τη γιορτή για δεύτερη φορά από τότε που η Μόσχα εξαπέλυσε τον εκτεταμένο πόλεμο της πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Ενώ οι εορτασμοί ήταν υποτονικοί λόγω κινδύνων για την ασφάλεια, με απαγόρευση κυκλοφορίας που απαγόρευε στους πιστούς τις καθιερωμένες ολονύχτιες λειτουργίες, οι ουκρανικές αρχές και οι απλοί άνθρωποι μοιράστηκαν μηνύματα ελπίδας, συνδέοντας την ιστορία της ανάστασης του Ιησού με τη λαχτάρα τους για ειρήνη και μια ουκρανική νίκη.

Δεκάδες οικογένειες είχαν ιδιαίτερους λόγους να χαρούν, καθώς ο προεδρικός σύμβουλος Andriy Yermak ανακοίνωσε ότι 130 στρατιώτες, ναύτες, συνοριοφύλακες και άλλοι που αιχμαλωτίστηκαν από τη Μόσχα επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά από μια «μεγάλη πασχαλινή ανταλλαγή κρατουμένων».

Ο Γερμάκ είπε σε μια ανάρτηση στο Telegram την Κυριακή ότι στους απελευθερωμένους περιλαμβάνονται στρατιώτες που πολέμησαν κοντά στο Μπαχμούτ, την ανατολική πόλη εξόρυξης που ήταν για μήνες το επίκεντρο της επίθεσης της Ρωσίας.

«Η ζωή των ανθρώπων μας είναι η υψηλότερη αξία για εμάς», είπε ο Γερμάκ, προσθέτοντας ότι στόχος του Κιέβου ήταν να φέρει πίσω όλους τους εναπομείναντες αιχμαλώτους.

Δεν υπάρχουν άμεσες πληροφορίες για το πόσοι Ρώσοι αιχμάλωτοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά η υπηρεσία Τύπου του ιδρυτή της Ομάδας Wagner, της παραστρατιωτικής δύναμης που συνδέεται με το Κρεμλίνο της οποίας οι μαχητές είναι εξέχοντες στην ανατολική Ουκρανία, δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο την Κυριακή που δείχνει Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου έτοιμη για ανταλλαγή.

Στην πασχαλινή του ομιλία που κυκλοφόρησε το πρωί της Κυριακής, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy περιέγραψε τις διακοπές ως «τη νίκη του καλού, τη νίκη της αλήθειας, τη νίκη της ζωής» και τόνισε, όπως είπε, την ουκρανική ενότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. .

«Η πίστη στη νίκη μας ενώνει όλους πάντα, και ειδικά σήμερα. Το Πάσχα, που από αμνημονεύτων χρόνων ήταν οικογενειακή γιορτή για τους Ουκρανούς, ημέρα ζεστασιάς, ελπίδας και μεγάλης ενότητας. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια – Ουκρανοί. Έχουμε ένα μεγάλο σπίτι – την Ουκρανία. Έχουμε έναν μεγάλο στόχο – τη νίκη για όλους», είπε ο Ζελένσκι.

Στο κέντρο του Κιέβου, οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην αυλή του ορόσημου Μοναστηρίου του Αγίου Μιχαήλ με Χρυσούς Τρούλλους το πρωί της Κυριακής για να ευλογηθούν από έναν ιερέα τα πασχαλινά αυγά και τα καλάθια με φαγητό. Η απαγόρευση κυκλοφορίας είχε εμποδίσει τους περισσότερους να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή ολονύχτια υπηρεσία εκεί ώρες νωρίτερα, με πολλούς να συντονίζονται σε ζωντανή ροή.

Οι ουκρανικές εκκλησίες είναι συνήθως γεμάτες κόσμο την Κυριακή του Ορθοδόξου Πάσχα. Αλλά φέτος, η φαρδιά αυλή ήταν μόλις μισογεμάτη και η ουρά των ανθρώπων που περίμεναν τον ιερέα να ρίξει αγιασμό στα στολισμένα καλάθια τους κινούνταν ζωηρά.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο πόλεμος διέκοψε τη ρουτίνα των διακοπών. Η κύρια υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας εξέδωσε αυτή την εβδομάδα μια δήλωση καλώντας τους κατοίκους να μην καθυστερούν στις εκκλησίες την Κυριακή, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για την ασφάλεια.

Η Alla Voronina, ένας από τους ανθρώπους που ήρθαν στο St. Michael’s με καλάθια που περιείχαν πασχαλινά κέικ και πολύχρωμα αυγά, είπε ότι οι περιορισμοί ήταν «πολύ σκληροί» για το ηθικό των κατοίκων.

«Θυμάσαι συνεχώς πώς ήταν πριν από τον πόλεμο», είπε στο Associated Press. Είπε ότι αυτή και η οικογένειά της θα ακολουθούσαν ωστόσο τις συστάσεις ασφαλείας και θα πήγαιναν κατευθείαν στο σπίτι αφού λάβουν την ευλογία.

Μια άλλη πιστή, η Tetiana Voloshyna, είπε ότι προσεύχεται για τα ουκρανικά στρατεύματα «που μας υπερασπίζονται και μας επιτρέπουν να έχουμε αυτές τις διακοπές». Πρόσθεσε ότι είχε έρθει στο μοναστήρι με «προσωπικό πόνο και προσωπικά αιτήματα στον Θεό για νίκη, ειρήνη και ζωή».

Οι Ρώσοι τίμησαν επίσης το Πάσχα, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Παρακολούθησε τις μεταμεσονύχτιες λειτουργίες στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος της Μόσχας, τις οποίες ηγήθηκε ο αρχηγός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος, ο οποίος έχει υποστηρίξει σθεναρά τον πόλεμο.

Σε δήλωσή του, ο Πούτιν επαίνεσε τον Κύριλλο για την «ακούραστη, ανιδιοτελή δουλειά που αποσκοπούσε στη διατήρηση των διαρκών ιστορικών, πνευματικών, ηθικών και οικογενειακών αξιών, την ανατροφή και την εκπαίδευση της νεολαίας».

Ο Κύριλλος έχει μιλήσει επανειλημμένα υπέρ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε στη ρωσική κρατική τηλεόραση αργά το Σάββατο, πριν από την έναρξη της λειτουργίας του Πάσχα στη Μόσχα, ο Κύριλλος θρηνούσε «σοβαρά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη ρωσική ιστορική γη μας» σε σχέση με τον πόλεμο, απηχώντας τον ισχυρισμό του Κρεμλίνου ότι μια ανεξάρτητη Ουκρανία είναι ουσιαστικά μια μυθοπλασία.

Παρά την κοινή γιορτή των Ορθοδόξων, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις πυραύλων συνέχισαν να σπέρνουν την καταστροφή στην Ουκρανία, σύμφωνα με Ουκρανούς περιφερειακούς αξιωματούχους. Αξιωματούχοι στα νότια και ανατολικά της χώρας δήλωσαν ότι οι εκκλησίες δεν είχαν γλιτώσει. Ο κυβερνήτης της ανατολικής περιοχής Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις.

Δείτε επίσης: Αμερικανικό αντιτορπιλικό πλέει στο στενό της Ταϊβάν, που διεκδικεί η Κίνα

Loading

Play
What do you like about this page?

0 / 400