Δεκάδες Σύροι εισήλθαν στην κατοικία του προεδρικού μεγάρου του Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία είχε υποστεί λεηλασία, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Άνδρες, γυναίκες και παιδιά περιφέρονταν σε αυτό το εξαώροφο κτίριο, όπου οι σκάλες ήταν γεμάτες από διασκορπισμένα έγγραφα. Μετά την κατάληψη της Δαμασκού από τους αντάρτες, πολλοί πολίτες ανέτρεψαν και κατέστρεψαν αγάλματα του Μπασάρ αλ Άσαντ και του πατέρα του, Χαφέζ, σε πολλές πόλεις.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, μια αίθουσα δεξιώσεων του προεδρικού μεγάρου είχε καταστραφεί ολοσχερώς από φωτιά. Ένας πίνακας που απεικόνιζε τον Άσαντ βρέθηκε πεσμένος στο πάτωμα, στην είσοδο του ισογείου.
Ο Χαφέζ αλ Άσαντ κυβέρνησε τη Συρία από το 1971 έως το 2000, οπότε και ανέλαβε ο Μπασάρ. Για χρόνια μετά τον θάνατο του Χαφέζ, τα αγάλματά του ήταν σύμβολα του ελέγχου της οικογένειας στη χώρα. Μετά από πέντε δεκαετίες στην εξουσία, οι περισσότεροι Σύροι δεν θυμούνταν καν την εποχή πριν από την κυριαρχία των Άσαντ.
Στην πλατεία Ομεϋάδων της Δαμασκού, κάποιοι γιόρταζαν την απελευθέρωση με πυροβολισμούς στον αέρα, ενώ ακούγονταν φωνές Αλλάχ Ακμπαρ (Ο Θεός είναι μεγάλος). Περιμέναμε αυτήν την ημέρα εδώ και πολύ καιρό, δήλωσε ο Άμερ Μπάτα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP, προσθέτοντας: Ξεκινάει μια νέα ιστορία για τη Συρία.
Οι αντάρτες, μέσω δημόσιας ανακοίνωσης, μίλησαν για την πτώση του τυράννου Άσαντ και δήλωσαν ότι απελευθέρωσαν όλους τους φυλακισμένους που κρατούνταν άδικα. Η Συρία είναι δική μας, δεν ανήκει στην οικογένεια Άσαντ, φώναζαν ένοπλοι άνδρες που κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Δαμασκού.
Στρατιώτες του συριακού στρατού αποποιούνταν γρήγορα τις στολές τους και εγκατέλειπαν την έδρα του γενικού επιτελείου στην πλατεία Ομεϋάδων. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο Άσαντ διέφυγε από τη Συρία μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού, ακολουθούμενος από υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ