Δεκαπέντε νεκροί, 600 τραυματίες από την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία

Δεκαπέντε νεκροί, 600 τραυματίες από την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία

Σε 15 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό στην Αλβανία και 600 είναι οι τραυματίες, τρεις εκ των οποίων σοβαρά. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις υλικές ζημιές. Ωστόσο, η εικόνα λέει πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε στοιχεία. Πρόκειται για εκτεταμένες ζημιές, σε μια ακτίνα που καλύπτει όλη τη μέση Αλβανία με επίκεντρο το Δυρράχιο και τα Τίρανα και μέχρι τη Σκόδρα στο Βορά και το Φίερι στο Νότο.

Σ΄ ένα σύντομο διάγγελμα μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τον καταστροφικό όπως χαρακτήρισε τον σημερινό σεισμό των 6.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεσμεύτηκε ότι τα σωστικά συνεργεία θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να σώσουν τις ανθρώπινες ζωές από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος. Ο Ράμα ανέφερε ότι μέχρι τώρα απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία 41 άτομα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται εγκλωβισμένα δεκάδες άλλα.

Κάλεσε τον αλβανικό λαό να δείξει ιδιαίτερη αλληλεγγύη, υπομονή και ηρεμία.

Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες προς αρκετές χώρες για την έμπρακτη ετοιμότητα και αλληλεγγύη που δείχνουν στο πλευρό του αλβανικού λαού σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Μεταξύ των χωρών που σπεύδουν να παράσχουν τη δική τους συμπαράσταση, Αλβανός ο πρωθυπουργός ανέφερε τις δύο μονάδες ΕΜΑΚ της Ελλάδας οι οποίες φθάνουν στις σεισμόπληχτες περιοχές οδικώς μέσω Κακαβιάς και αεροπορικώς μέσω αεροδρομίου Τιράνων.

Την ίδια στιγμή ο στρατός κατασκευάζει με σκηνές πρόχειρα κέντρα όπου θα στεγαστεί ο μεγάλος αριθμός των άστεγων. Όπως είναι γνωστό η επιστροφή στα σπίτια είναι δύσκολη εφόσον ο κίνδυνος παραμένει ορατός λόγω των πιθανών συνεπειών από την μετασεισμική ακολουθία. Μέχρι τώρα καταγράφηκαν περισσότερες από 25 μετασεισμικές δονήσεις με την εντονότερη εκείνη των 5.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τρεις ώρες από τον μεγάλο σεισμό και 5 Ρίχτερ στις 14.14 τοπική η ώρα.

Ο ισχυρότερος εδώ και δεκαετίες σεισμός που έπληξε σήμερα την Αλβανία συγκλονίζοντας τα Τίρανα και τη γύρω περιοχή, προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων και παγιδεύοντας κατοίκους κάτω από τα ερείπια. Κάτοικοι, μερικοί κρατώντας στην αγκαλιά τους μωρά, έβγαιναν τρέχοντας από πολυκατοικίες στα Τίρανα μετά τη μεγέθους 6,4 βαθμών δόνηση που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 4 π.μ. (05:00 ώρα Ελλάδας).

Στην κωμόπολη Thumane, η Μαργιάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της, στον τέταρτο όροφο ενός πενταώροφου κτιρίου, όταν σημειώθηκε ο σεισμός που προκάλεσε ζημιές στους πάνω ορόφους του κτιρίου. «Η οροφή κατέρρευσε πάνω μας και δεν ξέρω πώς ξεφύγαμε. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η Γκιόκα, η τρίχρονη ανιψιά της οποίας ήταν ανάμεσα στους τέσσερις ανθρώπους που βρίσκονταν στο διαμέρισμα όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά των Τιράνων, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS), και έγινε επίσης αισθητός στα Βαλκάνια και στη νότια ιταλική περιφέρεια της Απουλίας. Ώρες αργότερα ένας σεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών έπληξε τη Βοσνία, με επίκεντρο 75 χλμ. νότια του Σαράγεβο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στα ερείπια πολυκατοικίας στη βόρεια αλβανική κωμόπολη Thumane και ένας άνδρας σκοτώθηκε στην πόλη Kurbin πηδώντας πανικόβλητος από ένα κτίριο, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Άλλο ένα πτώμα ανακαλύφθηκε μέσα σε συντρίμμια στην Thumane. Τέσσερα πτώματα ανασύρθηκαν από δύο κτίρια που κατέρρευσαν στο Δυρράχιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, και ένας άνδρας σκοτώθηκε κοντά στη βόρεια πόλη Lezhe.

Η υπουργός Άμυνας Όλτα Τζάσκα ανακοίνωσε πως 135 άνθρωποι τραυματίσθηκαν. Πυροσβέστες, αστυνομικοί και πολίτες στην Thumane προσπαθούν να καθαρίσουν τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν. Τα περισσότερα ήταν κτισμένα με τούβλα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερ. Διασώστες στην Thumane χρησιμοποίησαν μηχανικό εκσκαφέα για να καθαρίσουν τα ερείπια, ενώ άλλοι προσπαθούσαν με γυμνά χέρια.

Δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν από συντρίμμια στην Thumane τέσσερις ώρες μετά το σεισμό, δήλωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερ. Γιατροί είπαν πως αμφότεροι βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

«Όλα στο σπίτι έπεφταν», είπε ο Ραφίκ, κάτοικος των Τιράνων που διαμένει σε διαμέρισμα του έκτου ορόφου. «Ήμασταν ξύπνιοι εξαιτίας των προηγούμενων σεισμών, όμως ο τελευταίος μας ταρακούνησε για τα καλά», είπε στο Ρόιτερ αναφερόμενος σε μικρότερες δονήσεις που καταγράφηκαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας πριν από τον κύριο σεισμό.

Διασώστες είπαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης πως μεταξύ των νεκρών είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.

Παγιδευμένοι

Ο σημερινός σεισμός ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος που έπληξε την περιοχή σε δύο μήνες.

Η Τζάσκα είπε πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο Δυρράχιο. Ακολούθησαν 100 μετασεισμοί.

«Το Δυρράχιο και η Thumane είναι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Οι διασώσεις συνεχίζονται σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει εκεί», είπε η υπουργός ενώ στρατιώτες ανέσυραν ένα θύμα από ξενοδοχείο στο Δυρράχιο.

Από τους τουλάχιστον 135 τραυματίες, οι 72 νοσηλεύονται, δήλωσε η Τζάσκα. Δύο αεροπλάνα από τη Ρουμανία αναμένεται να φθάσουν μεταφέροντας ειδικό εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης, ενώ αναμένεται βοήθεια από την Ιταλία και την Τουρκία, πρόσθεσε η ίδια.

«Πυροσβέστες και στρατιωτικό προσωπικό βοηθούν κατοίκους που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια» στο Δυρράχιο και την Thumane, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας.

Ένας άγνωστος άνδρας, που έφερε επίδεσμο στο δεξί μάγουλο, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι News24 TV πως η κόρη του και η ανιψιά του είναι μεταξύ των παγιδευμένων σε πολυκατοικία που κατέρρευσε στο Δυρράχιο.

«Μίλησα με την κόρη μου και την ανιψιά μου στο τηλέφωνο. Είπαν πως είναι καλά και περιμένουν τη διάσωση. Δεν μπόρεσα να μιλήσω στη γυναίκα μου. Υπάρχουν κι άλλες οικογένειες, όμως δεν μπόρεσα να μιλήσω μαζί τους», είπε ο άνδρας αυτός.

Αλβανός σεισμολόγος, ο Ράπο Ορμένι, δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.

«Εχουμε θύματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις πληγείσες περιοχές», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.

Συλλυπητήρια του ΠτΔ προς τον Αλβανό Ομόλογό του για τον φονικό σεισμό

 Στα Τίρανα μεταβαίνει εκτάκτως ο Νίκος Δένδιας   

Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει περί τους 300 στρατιωτικούς για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής στο Δυρράχιο και το χωριό Thumane, όπου, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Αμυνας, «υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια».

Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στα ερείπια πολυκατοικίας του χωριού Thumane και ένας άνδρας σκοτώθηκε πηδώντας πανικόβλητος από ψηλό όροφο κτιρίου.

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία νεαρή γυναίκα, ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια πολυκατοικίας στο Δυρράχιο.

Μέλη των σωστικών συνεργείων δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται μία ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα γκρεμισμένο κτίριο στο Δυρράχιο, ενώ άλλα βίντεο δείχνουν κτίρια με μεγάλες ρωγμές και γκρεμισμένους τοίχους.

Ενας τραυματισμένος άνδρας δήλωσε στο News24 TV ότι η κόρη του και η ανηψιά του περιλαμβάνονται στους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια πολυκατοικίας το Δυρράχιο.

«Μίλησα με την κόρη μου και την ανηψιά μου στο τηλέφωνο. Είπαν ότι είναι καλά και ότι περιμένουν τα σωστικά συνεργεία. Δεν μπόρεσα να μιλήσω με την γυναίκα μου. Υπάρχουν και άλλες οικογένειες, αλλά δεν μπόρεσα να τους μιλήσω», είπε.

Την αρχική δόνηση ακολούθησε σειρά μετασεισμών μεγέθους μέχρι και 5,3 βαθμών, σύμφωνα με τον Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Η πρώτη δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, στο Σαράγεβο (Βοσνία), σε απόσταση 400 χιλιομέτρων, και στο Νόβι Σαντ (Σερβία) σε απόσταση 700 χιλιομέτρων.

“Ο σεισμός δεν σταματούσε”, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικος των Τιράνων

Στους δρόμους παραμένουν οι κάτοικοι των Τιράνων, που ξύπνησαν έντρομοι λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα 05.00 ώρα Ελλάδας), από τον σεισμό που έπληξε την Αλβανία με επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα στην αλβανική πρωτεύουσα και την πόλη του Δυρραχίου, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι -σύμφωνα με πληροφορίες- να έχουν χάσει τη ζωή τους, δεκάδες να τραυματιστούν, κτήρια να υποστούν σημαντικές ζημιές, ορισμένα δε στο Δυρράχιο να καταστραφούν ολοκληρωτικά.

«Από τις 4 τα ξημερώματα, είμαστε έξω στον δρόμο (…) Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από είκοσι με εικοσιπέντε δευτερόλεπτα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τριανταδυάχρονος Τομ, κάτοικος Τιράνων, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός». Το διαμέρισμα του ζευγαριού στον τρίτο όροφο μίας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα “κουνήθηκε” αρκετά όπως σημειώνει ο νεαρός, που μόλις κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε για να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

Επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ε. Ράμα – Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στην Αλβανία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, για να του εκφράσει την συμπαράστασή του μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης. Τόνισε, επίσης, στο κ. Ράμα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί.

Ζωντανός ανασύρθηκε από τα ερείπια κτηρίου άνδρας που είχε εγκλωβιστεί από τον ισχυρό σεισμό

Ζωντανός ανασύρθηκε ένας άντρας από τα ερείπια κτηρίου στην πόλη Θούμαν (Thumane), κοντά στο Δυρράχιο, που κατέρρευσε έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία. Τον εγκλωβισμένο άντρα εντόπισαν τα συνεργεία διάσωσης που επιχειρούν από το πρωί για την ανεύρεση πολιτών κάτω από τα συντρίμμια πολυκατοικιών και άλλων οικημάτων, τα οποία καταστράφηκαν ολοκληρωτικά από το πλήγμα του Εγκέλαδου.

Όπως μεταδίδουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης, τη στιγμή που ο άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός, πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο ξέσπασαν σε κλάματα από τη χαρά τους και σε χειροκροτήματα για τους διασώστες που κατάφεραν να σώσουν τον άνδρα, ο οποίος είχε καταπλακωθεί από τοίχο διαμερίσματος στην πολυκατοικία όπου διέμενε.

Στο μεταξύ, οι σεισμολόγοι ανακοίνωσαν ότι μέχρι τις 12 το μεσημέρι σημειώθηκαν δεκαπέντε μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερό από αυτούς να είναι μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο από τον φονικό σεισμό, διασώστες, ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, συνεργεία της πολιτικής προστασίας, αλλά και ιδιώτες σπεύδουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο και η προσπάθεια ανεύρεσης εγκλωβισμένων παραμένει αμείωτη.

Ο δήμαρχος Τιράνων, Έριον Βελιάι, δήλωσε ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν θύματα στα Τίρανα, μόνο ελαφρά τραυματίες στους οποίους έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες. Ο κ. Βελιάι επισήμανε ότι κτήρια στην πόλη των Τιράνων έχουν υποστεί ζημίες, όχι όμως σοβαρές και ήδη συνεργεία μηχανικών καταγράφουν τις ζημιές, ενώ ομάδες διάσωσης παρέχουν κάθε βοήθεια που είναι αναγκαία στους πολίτες που τη χρειάζονται.

Από το υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας ανακοινώθηκε ότι οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις σε περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό, προκειμένου τα σωστικά συνεργεία να έχουν το χώρο να εργαστούν απερίσπαστα.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, είχε επικοινωνία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του φονικού σεισμού και μετέφερε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποστείλει βοήθεια στην πληγείσα από τον σεισμό Αλβανία το συντομότερο δυνατόν.

Κ. Τασούλας: Συμπαραστεκόμαστε στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό

Επιστολή συμπαράστασης προς τον πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου για τις συνέπειες του ισχυρού σεισμού στη γειτονική χώρα απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας.

    Στη συλλυπητήρια επιστολή του προς τον ομόλογό του, Γκραμόζ Ρούτσι, ο κ. Τασούλας εκφράζει τη συμπαράσταση της εθνικής αντιπροσωπείας και του ελληνικού λαού προς τον αλβανικό λαό, ευχόμενος οι έρευνες διάσωσης να καρποφορήσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Ομάδα διάσωσης στέλνει στην Αλβανία η Ρουμανία

Ομάδα διάσωσης αποτελούμενη από 50 άτομα στέλνει η Ρουμανία στη σεισμόπληκτη Αλβανία, για να συνδράμει στο έργο των συνεργείων διάσωσης, μετά τον σεισμό που έπληξε τη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Εκτάκτων Καταστάσεων, Ράιντ Αραφάτ.

“Η ομάδα μας προετοιμάζεται για να μεταβεί στην Αλβανία. Μιλήσαμε με το υπουργείο Άμυνας, το οποίο θα μας βοηθήσει στη μεταφορά. Πενήντα άτομα της ομάδας έρευνας και διάσωσης της Ειδικής Υπηρεσίας, πρόκειται να φύγουν για την Αλβανία, με τον εξοπλισμό που χρειάζονται”, δήλωσε.

«Ο χρόνος απόκρισης είναι πολύ σημαντικός, επειδή ο σεισμός θεωρείται σοβαρή έκτακτη ανάγκη. Αν πάμε μετά από μια μέρα, δύο, είναι πολύ αργά. Έτσι, ευτυχώς, θα μπορέσουμε να φύγουμε σε λίγες ώρες και με την υποστήριξη των συναδέλφων μας από την Πολεμική Αεροπορία, η αποστολή θα πραγματοποιηθεί σήμερα(…) Η ομάδα θα δράσει στην περιοχή έως ότου σταματήσουν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» προσέθεσε.

“Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να στηρίξει και να βοηθήσει την Αλβανία” δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Εκ. Ζαχαρίεβα

Τα συλλυπητήρια της για τα θύματα του σεισμού μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την Αλβανία, εξέφρασε προς τον Αλβανό ομόλογό της Γκεντ Τσακάι, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

«Έμαθα με μεγάλη θλίψη τις τραγικές ειδήσεις για τον σεισμό που έπληξε τη χώρα σας και προκάλεσε τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών, τραυματισμών και καταστροφών», αναφέρει η κ. Ζαχαρίεβα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να στηρίξει και να βοηθήσει την Αλβανία, επισημαίνει η κ. Ζαχαρίεβα.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play