Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν συζητά με αυτήν της Νότιας Κορέας τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών γυμνασίων για τη χρήση πυρηνικών όπλων, δήλωσε χθες Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μοιάζοντας να αντικρούει τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Γιουν Σοκ-γελ, εν μέσω της κατακόρυφης αύξησης των εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Chosun Ilbo που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος Γιουν είπε πως βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για κοινά γυμνάσια με την ανάπτυξη στοιχείων του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.
«Όχι» απάντησε όμως ο κ. Μπάιντεν ερωτηθείς από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο εάν πράγματι διεξάγεται τέτοια συζήτηση. Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε τη δήλωση αυτή μετά τις διακοπές του στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους, όπου τον συνόδευσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν.
Μολαταύτα, λίγη ώρα μετά τη δήλωση του κ. Μπάιντεν, η νοτιοκορεατική προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση Τύπου στην οποία επιμένει ότι η Σεούλ και η Ουάσιγκτον βρίσκονται σε συνομιλίες για τον κοινό σχεδιασμό και την κοινή εκτέλεση «σχεδίων» για την ανάπτυξη στοιχείων του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου σε αντίδραση στις απειλές της Βόρειας Κορέας, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Ο κ. Μπάιντεν προφανώς θα απαντούσε «όχι» στην ερώτηση αν γίνεται συζήτηση για «κοινές ασκήσεις για τη χρήση πυρηνικών όπλων» αφού η Νότια Κορέα δεν διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, υποστηρίζεται στην ανακοίνωση.
Στη συνέντευξή του, ο κ. Γιουν κάλεσε να γίνει «προετοιμασία για πόλεμο» με «συντριπτικές» δυνατότητες, καθώς το 2022 η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε αριθμό οπλικών δοκιμών-ρεκόρ, ενώ την περασμένη εβδομάδα βορειοκορεατικά UAVs παραβίασαν τον νοτιοκορεατικό εναέριο χώρο, ένα εκ των οποίων έφθασε κοντά στη Σεούλ.
«Τα πυρηνικά όπλα ανήκουν στις ΗΠΑ, αλλά ο σχεδιασμός, η ανταλλαγή πληροφοριών, τα γυμνάσια και η εκπαίδευση πρέπει να γίνονται από κοινού από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ», είπε ακόμη ο κ. Γιουν, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει «θετικά» την ιδέα. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας μίλησε επίσης για «εκτεταμένη αποτροπή», αναφερόμενος στη δυνατότητα των πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ να αποκρούσουν επιθέσεις εναντίον συμμάχων της Ουάσιγκτον- γνωστή επίσης ως «πυρηνική ομπρέλα».
Οι δηλώσεις του προέδρου της Νότιας Κορέας έγιναν την επομένη της αναγγελίας του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν πως το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του θα μεγεθυνθεί «εκθετικά», σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Η σχέση της Βόρειας Κορέας και της Νότιας Κορέας χαρακτηρίζεται για δεκαετίες από εχθρότητα -από τεχνική άποψη άλλωστε οι δύο χώρες παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση-, όμως η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα αφότου ανέλαβε πέρυσι την εξουσία ο Γιουν Σοκ-γελ, υποσχόμενος πως θα τηρήσει πολύ πιο σκληρή στάση έναντι των «προκλήσεων» της Πιονγκγιάνγκ.
Την Κυριακή, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς, ενώ το Σάββατο τρεις βαλλιστικούς πυραύλους. Το KCNA μετέδωσε πως δοκιμάστηκε «πολύ μεγάλου μεγέθους» σύστημα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνική γόμωση.
Δείτε επίσης: Στο Κίεβο η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στις 3 Φεβρουαρίου