Η Βρετανία δεν πρέπει να στείλει τον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ για να δικασθεί με κατηγορίες κατασκοπείας, διότι η σχετική συνθήκη που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες απαγορεύει την έκδοση για πολιτικά αδικήματα, δήλωσε σήμερα ο συνήγορός του έξω από δικαστήριο του Λονδίνου.
Κατά την τρίτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο Βασιλικό Δικαστήριο του Γούλγουϊτς στο Λονδίνο για την πιθανή έκδοση του 48χρονου Ασάνζ, ο συνήγορός του Έντουαρντ Φιτζέραλντ δήλωσε πως η έκδοση για πολιτικά αδικήματα δεν επιτρέπεται βάσει της Αγγλο-Αμερικανικής Συνθήκης Έκδοσης του 2003. Τα μόνα αδικήματα που εμπίπτουν στις προβλέψεις για έκδοση βάσει της Συνθήκης αυτής είναι τα βίαια εγκλήματα και η τρομοκρατία.
«Δεν πρόκειται για μία υπόθεση τρομοκρατίας ή ένα βίαιο έγκλημα, και δεν επιτρέπεται η έκδοση για πολιτικό αδίκημα. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο Τζούλιαν Ασάνζ και για τα οποία ζητείται η έκδοσή του, είναι-βάσει της ίδιας της αίτησης εκδόσεώς του-πολιτικά αδικήματα», δήλωσε ο Φιτζέραλντ.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως το δικαστήριο οφείλει να εξετάσει διάφορες προβλέψεις για προστασία του Ασάνζ, που περιέχονται τόσο στο Διεθνές Δίκαιο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Όπως τόνισε «θα είναι ιδιαίτερα παράδοξο» εάν το δικαστήριο αποδειχθεί ανίσχυρο να αποτρέψει την έκδοση του Ασάνζ, ο οποίος αντιμετωπίζει 18 διαφορετικές κατηγορίες, όπως υποκλοπή από υπολογιστές (χάκινγκ) και παραβίαση του νόμου για την δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων. Σε περίπτωση καταδίκης του, ο ιδρυτής των WikiLeaks αντιμετωπίζει φυλάκιση πολλών δεκαετιών.
Εν τούτοις, ο Τζέιμς Λιούις αμφισβήτησε εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης τον ισχυρισμό του Ασάνζ πως η κατασκοπεία αποτελεί πολιτικό αδίκημα. Όπως τόνισε στις αρχές της εβδομάδας, ο Ασάνζ έθεσε σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές δημοσιεύοντας το περιεχόμενο των απόρρητων μηνυμάτων μέσω του WikiLeaks.