Μετανάστες οι οποίοι κρατούνται σε έναν καταυλισμό στο λιμάνι του ισπανικού νησιού Γκραν Κανάρια άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά «ελευθερία» και επιχείρησαν να ανοίξουν δια της βίας τον φράχτη ασφαλείας, την ώρα που άνδρες του λιμενικού μετέφεραν στον χώρο αυτόν και άλλους ανθρώπους που διασώθηκαν στον Ατλαντικό.
Μολονότι η δια θαλάσσης μετανάστευση στην Ισπανία καταγράφει μείωση κατά 19% φέτος, οι αφίξεις στα Κανάρια Νησιά έχουν αυξηθεί κατά 573% και σήμερα φιλοξενούνται εκεί 3.933 μετανάστες, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας.
Μια εκπρόσωπος της ακτοφυλακής είπε ότι 81 Βορειοαφρικανοί διασώθηκαν από τρεις μικρές λέμβους και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Αργκουινεγκουίν, στο Γκραν Κανάρια. Άλλοι 29 άνθρωποι έφτασαν στο νησί με το δικό τους σκάφος.
Ένας εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού είπε ότι στο νησί έφτασε και άλλη μια λέμβος στην οποία επέβαιναν περίπου 10 μετανάστες.
Αστυνομικοί οπλισμένοι με γκλομπ έφτασαν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό του Αργκουινεγκουίν αφού μια ομάδα μεταναστών μετακίνησε τον φράχτη που περιβάλλει τον χώρο.
Οι διαμαρτυρόμενοι ωστόσο υποχώρησαν, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Ορισμένοι πήδηξαν τον φράχτη, αλλά οι αστυνομικοί τους είπαν να επιστρέψουν στον καταυλισμό.
Τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στα Κανάρια Νησιά έχουν φτάσει στο όριο της χωρητικότητάς τους. Στο συγκεκριμένο φιλοξενούνται περίπου 420 άτομα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό. Ορισμένοι παραμένουν εκεί επί αρκετές ημέρες, κάτω από υψηλές θερμοκρασίες και κοιμούνται σε κουβέρτες στο τσιμεντένιο πάτωμα.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μεσόγειο αναγκάζουν ολοένα και περισσότερους επίδοξους μετανάστες να διακινδυνεύσουν το ταξίδι προς τα Κανάρια, που απέχουν περίπου 60 μίλια δυτικά του Μαρόκου.
Η ισπανική κυβέρνηση, κατόπιν αιτήματος των τοπικών αρχών για παροχή βοήθειας, δηλώνει ότι σκοπεύει να δημιουργήσει και άλλα κέντρα φιλοξενίας στο νησί αφού στο συγκεκριμένο υποτίθεται ότι θα πρέπει να διαμένουν οι μετανάστες μόνο κατά τις πρώτες ημέρες μετά την άφιξή τους. Πηγή του υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση εδώ και αρκετά χρόνια δεν μεταφέρει τους μετανάστες από το αρχιπέλαγος στην ηπειρωτική Ισπανία και τη διαδικασία απέλασής τους την διαχειρίζονται οι τοπικές υπηρεσίες.